Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.
Den 13 juni utlyste Ecuadors nationella urfolksnätverk och Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie en nationell strejk. Till denna mobilisering har flera andra grupperingar såsom studenter, folkrörelser,och feminister anslutit sig samt småbrukare i organisationer såsom Fenocin, del av CLOC-Via Campesina, även det samarbetsorganisation till Latinamerikagrupperna. Missnöjet grundar sig bland annat i stigande levnadskostnader. Demonstrationen inleddes efter att Conaies förhandlingar med regeringen, som pågått sedan i juni 2021, bröt samman.
Enligt Conaie har inte regeringen hörsammat något av de tio krav som de ställt. Conaie tillsammans med resten av organisationer som har ställt sig bakom kraven, kräver bland annat reglerade priser på jordbruksprodukter, bränsle och andra basvaror, satsningar på hälso- och utbildningssystemet, att utvinning av olja och mineraler upphör i urfolksterritorier och att respektera urfolkens rättigheter. De kräver även att privatiseringen av strategiska statliga sektorer stoppas samt insatser för att minska de ekonomiska klyftorna som har fördjupats i samband med pandemin. De kräver även respekt för sociala rättigheter såsom arbete och föreningsfrihet och åtgärder för att bekämpa vågen av våld, kontraktsmord, narkotikahandel, kidnappning och organiserad brottslighet i landet.
Regeringen har svarat med våld och enligt Conaie och flera människorättsorganisationer såsom Amnesty International, har polis och militär använt övervåld för att skingra demonstranter vilket har lett till att fem demonstranter dödats och ett hundratal skadats.
Den 14 juni fängslades Leónidas Iza, ordförande för Conaie men släpptes kort därefter. Han anklagades först för sabotage och terrorism, men därefter har rubriceringen ändrats till störande av “samhällsviktig service” och väntar på dom i juli. Detta är något som Latinamerikagrupperna ser som synnerligen allvarligt och som ett sätt att kriminalisera den sociala protesten.
Även Amnesty International uppmanar president Lasso att sluta stigmatisera och förtrycka de fredliga protesterna, att offentliggöra information om antalet skadade och fängslade samt att redogöra för anklagelserna mot dem. De kräver även att presidenten tar itu med de strukturella orsakerna som har lett till protesterna.
De senaste dagarna har olika dialogförsök mellan Conaie och andra urfolk- och småbrukarorganisationer och regeringen inletts, avslutats och återupptagits. Det senaste är att den katolska kyrkan ska gå in som medlare i dialogen. Latinamerikagrupperna följer händelseutvecklingen med stor oro.
Senast uppdaterat 2022-06-30: 15:06