När: 17 oktober 2022, kl. 18:00-20:00
Var: ABF i Malmö
I samband med Internationella dagen för matsuveränitet arrangerar vi en visning av dokumentären ”Hatun Phaqcha, den hälsosamma jorden” (Peru, 2021) som skildrar olika aspekter av matkultur i Peru och hur detta är kopplat till hållbarhet.
Kvällen arrangeras av Latinamerika i fokus i samarbete med Framtidsjorden, Latinamerikagrupperna och ABF Malmö. Under kvällen ges även inblick i arbetet som Framtidsjorden och Latinamerikagrupperna gör i Latinamerika för att stödja en hållbar utveckling i regionen och information om hur man kan börja engagera sig inom organisationerna.
- Hatun Phaqcha, Den hälsosamma jorden/Hatun Phaqcha, La tierra sana
- Dokumentär. Regi: Delia Ackerman. Perú, 2021.
- Tal: Spanska och quechua, engelsk undertext.
- Längd: 92 min.
Trots sin rikedom på historia, kultur och biologisk mångfald är Peru idag ett av de länder som har en hög andel undernäring. Landets matvanor omfattar inte många av de gamla grödorna som är mycket näringsrika och som har odlats i tusentals år. Detta är en stor förlust av landets rika jordbruksarv och kultur. Den här dokumentären visar hur viktigt det är att bevara och ta hand om dessa livsmedel. Den väcker viktiga frågor om regioners sårbarhet när bönderna ställs inför krav från en marknad som främjar monokultur samtidigt som de måste hantera hotet från klimatförändringarna.
Varmt välkomna!
ESPAÑOL
Conmemoramos el Día International de la soberanía alimentaria con un bello – y muy importante – documental sobre la producción de alimentos en distintos niveles: “Hatun Phaqcha, la tierra sana” de la directoria peruana Delia Ackerman. También habrá información sobre organizaciones en Suecia – Latinamerikagrupperna y Framtidsjorden – y su trabajo de apoyo para un crecimiento sostenible en América Latina.
El evento es organizado por Latinamerika i fokus en colaboración con Framtidsjorden, Latinamerikagrupperna y ABF Malmö.
- Hatun Phaqcha, La tierra sana
- Dokumental. Dirección: Delia Ackerman. Perú, 2021.
- Idioma: Español y quechua con subtítulos en inglés.
- Duración: 92 min.
A pesar de su riqueza histórica, cultural y biológica, Perú es actualmente uno de los países con altos niveles de desnutrición. Los hábitos alimenticios de una mayoría en la población no incluyen muchos de los alimentos ancestrales que son altamente nutritivos, y que fueron domesticados hace miles de años. Esto representa una gran pérdida de su herencia cultural y agrícola. Este documental muestra la importancia de cuidar y conservar estos alimentos y saberes, mientras que cuestiona la situación de vulnerabilidad de las regiones productoras, cuando hacen frente a la demanda de un mercado que promueve el monocultivo como una forma de lidiar con las amenazas del cambio climático.
¡Leer más sobre el evento aquí!
¡Bienvenidos!