2022-10-17 18:00 till 20:00 ABF Malmö, Spånehusvägen 47, 211 58 Malmö

När: 17 oktober 2022, kl. 18:00-20:00
Var: ABF i Malmö

I samband med Internationella dagen för matsuveränitet arrangerar vi en visning av dokumentären ”Hatun Phaqcha, den hälsosamma jorden” (Peru, 2021) som skildrar olika aspekter av matkultur i Peru och hur detta är kopplat till hållbarhet.

Kvällen arrangeras av Latinamerika i fokus i samarbete med Framtidsjorden, Latinamerikagrupperna och ABF Malmö. Under kvällen ges även inblick i arbetet som Framtidsjorden och Latinamerikagrupperna gör i Latinamerika för att stödja en hållbar utveckling i regionen och information om hur man kan börja engagera sig inom organisationerna.

  • Hatun Phaqcha, Den hälsosamma jorden/Hatun Phaqcha, La tierra sana
  • Dokumentär. Regi: Delia Ackerman. Perú, 2021.
  • Tal: Spanska och quechua, engelsk undertext.
  • Längd: 92 min.

Trots sin rikedom på historia, kultur och biologisk mångfald är Peru idag ett av de länder som har en hög andel undernäring. Landets matvanor omfattar inte många av de gamla grödorna som är mycket näringsrika och som har odlats i tusentals år. Detta är en stor förlust av landets rika jordbruksarv och kultur. Den här dokumentären visar hur viktigt det är att bevara och ta hand om dessa livsmedel. Den väcker viktiga frågor om regioners sårbarhet när bönderna ställs inför krav från en marknad som främjar monokultur samtidigt som de måste hantera hotet från klimatförändringarna.

Läs mer om eventet här!

Varmt välkomna!

 

ESPAÑOL
Conmemoramos el Día International de la soberanía alimentaria con un bello – y muy importante – documental sobre la producción de alimentos en distintos niveles: “Hatun Phaqcha, la tierra sana” de la directoria peruana Delia Ackerman. También habrá información sobre organizaciones en Suecia – Latinamerikagrupperna y Framtidsjorden – y su trabajo de apoyo para un crecimiento sostenible en América Latina.

El evento es organizado por Latinamerika i fokus en colaboración con Framtidsjorden, Latinamerikagrupperna y ABF Malmö.

  • Hatun Phaqcha, La tierra sana
  • Dokumental. Dirección: Delia Ackerman. Perú, 2021.
  • Idioma: Español y quechua con subtítulos en inglés.
  • Duración: 92 min.

A pesar de su riqueza histórica, cultural y biológica, Perú es actualmente uno de los países con altos niveles de desnutrición. Los hábitos alimenticios de una mayoría en la población no incluyen muchos de los alimentos ancestrales que son altamente nutritivos, y que fueron domesticados hace miles de años. Esto representa una gran pérdida de su herencia cultural y agrícola. Este documental muestra la importancia de cuidar y conservar estos alimentos y saberes, mientras que cuestiona la situación de vulnerabilidad de las regiones productoras, cuando hacen frente a la demanda de un mercado que promueve el monocultivo como una forma de lidiar con las amenazas del cambio climático.

¡Leer más sobre el evento aquí!

¡Bienvenidos!

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter