På Internationella dagen för matsuveränitet lanserar Makten över maten-nätverket en svensk översättning av FN:s deklaration om rättigheter för bönder och andra som arbetar på landsbygden (UNDROP). En deklaration som tagit 20 år att arbeta fram och vars arbete letts av den globala bonderörelsen La Vía Campesina.

I december 2018 antog FN:s generalförsamling deklarationen om rättigheter för bönder (1) och andra som arbetar på landsbygden (United Nations Declaration on the Rights of Peasants and Other People Working in Rural Areas, UNDROP). En deklaration som ska skydda världens landsbygdsbefolkning samt respektera och uppfylla deras rättigheter.

Genom att översätta deklarationen till svenska och lansera den på Internationella dagen för matsuveränitet vill vi i Makten över maten-nätverket uppmärksamma bönders utsatthet för hunger och fattigdom både i Sverige och övriga världen. Många saknar trygga arbetsvillkor och tillgång till sjukvård. De saknar även kontroll över viktiga naturresurser som mark, vatten och fröer och utsätts för våld i sin kamp mot klimatförändringar och miljöförstörelse.

Genom att se mat och naturresurser som en mänsklig rättighet istället för vilken handelsvara som helst sätter vi bönderna och deras rättigheter i centrum och skapar förutsättningar att producera hållbar, nyttig och kulturellt anpassad mat. Det är dessa förutsättningar som deklarationen hänvisar till genom att säkra rätten till mark, frön, rent vatten, social trygghet och tjugo andra rättigheter som möjliggör en demokratisk och hållbar matproduktion.

För utan bönder hungrar världen. Hälften av världens befolkning är bönder, fiskare, pastoralister, och urfolk. De producerar det mesta av maten vi äter idag och gör det på ett sätt som bevarar världens biologiska mångfald. Även svenska bönder behöver detta stöd. De få svenska bönder som finns kvar pressas hårt av spekulation på mark, bristande social trygghet, obefintlig lönsamhet och statlig motarbetning. 

Att stå upp för bönders rättigheter är att stå upp för de som ger oss mat. Att stå upp för bönders rättigheter är detsamma som att stå upp för hela mänsklighetens framtid!

Läs den svenska översättningen här!


Om nätverket: Nätverket Makten över maten samlar småbrukar-, solidaritets-, miljö- och människorättsorganisationer som samarbetar för att sprida information och skapa opinion för matsuveränitet. Nätverket utgörs av Afrikagrupperna, Fian Sverige, Framtidsjorden, Jordens Vänner Sverige, Latinamerikagrupperna, Förbundet Sveriges Småbrukare och Svalorna Indien Bangladesh. 


(1) I den svenska översättningen har det engelska ordet peasants översatts till bönder. Med bönder menar vi inte bönder som bedriver en industriell produktion uppbyggd utifrån enstaka grödor, hög specialisering, och export. Deklarationen gäller även alla människor som arbetar på landsbygden. Detta inkluderar boskapsuppfödare, herdar, fiskare, jägare, skogsarbetare, hantverksarbetare, urfolk, transhumanta samhällen och nomader. Lönearbetare och migrantarbetare (oavsett juridisk status) innefattas också av deklarationen.

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter