Latinamerikagrupperna

Brasilien har fått en ny president. Den 77-åriga Luiz Inácio Lula da Silva tar nu åter makten han förfogade över mellan 2003 och 2011. Detta från den kontroversiella Jair Messias Bolsonaro.

Vi, Latinamerikagruppernas praktikanter hos småbrukarnas rörelse Movimento dos Pequenos Agricultores (MPA) i Brasilien är på resande fot under den historiska valdagen. I förarsätet sitter vår stressade handledare Itamar Peregrino, en lokal ledare som om vartannat svär åt bilar med Bolsonaro-stickers och uttrycker han aversion mot Bolsonaro och dennes politik. Brasilien är ett politiserats och fragmentiserat land. Ett tillstånd som, enligt de vi pratat med, har förvärrats under Bolsonaros styre. Många erinrar ett annat land under Lulas ledning; ett varmare, ett gladare Brasilien.

Det börjar bli mörkt på vägarna. Groparna i de dåliga vägarna, som vår chaufför titt som tätt åkt ner i och svurit åt, har gjort honom trött och han uppmanar till en kaffepaus. Klockan har dessutom blivit så pass mycket att valresultaten börjat komma in. Vår handledare och chauffören småspringer med bestämda steg mot en Tv:n i cafét. Hälften av rösterna är räknade med ett knappt försprång för Bolsonaro. Vi förstår snabbt att vi blir kvar i cafét tills det slutgiltiga valresultatet är fastställt. Det inser personalen som planerat att stänga också, framförallt med tanke på att mer personer samlats framför Tv:n.

Den brasilianska flaggan och fotbollströjan har blivit en markör för att man är Bolsonarista, det vill säga Bolsonaro-supporter. En ung kvinna kommer in med en sådan utstyrsel. Café som vi befinner oss på ligger i en småstad i delstaten Sergipe i nordöstra Brasilien där stödet för Lula är starkt. När strax över 98% av rösterna räknats basunerar en annan kvinna ut ”Nu är flaggan allas!”. Kvinnan med Brasilien-tröjan flackar allt mer med blicken och kort därefter lämnar hon cafét. Vår handledare går mot bilen för att hämta sin flagga.

”Den [nuvarande] fascistiska regeringen ignorerar de problem och svårigheter som utgör vardagen för landets minoriteter, propagerar hat och skapar splittring mellan folk, gynnar den kapitalistiska västerländska marknaden och drivs av vinstintressen och deras guds barmhärtighet.

För mig som utgör en del av Brasiliens arbetarklass ser jag Lulas seger som en vinst för folket, för demokratins fortlevnad och […] ett styre som respekterar de olikheter och den mångkultur som återfinns i detta land, som vi kallar Brasilien. En regering ledd av folket för folket”, säger Itamar när vi frågar honom hur han ser på valutgången. 

I det som tidigare varit en tyst småstad hörs nu smällare och bilar som tutar. Människor skriker ut sin glädje ur fönster, lämnar sina hem, dansar och ler. I rondellen runt en staty av Sankta Anna verkar alla tutande och flaggvevande bilar åka i samma riktning. Frågan är om Brasilien kommer kunna stanna på den vägen.

//Latinamerikagruppernas praktikanter Isabella, Louise, Siim och Victor.