Brasilien har fått en ny president. Den 77-åriga Luiz Inácio Lula da Silva tar nu åter makten han förfogade över mellan 2003 och 2011. Detta från den kontroversiella Jair Messias Bolsonaro.

Vi, Latinamerikagruppernas praktikanter hos småbrukarnas rörelse Movimento dos Pequenos Agricultores (MPA) i Brasilien är på resande fot under den historiska valdagen. I förarsätet sitter vår stressade handledare Itamar Peregrino, en lokal ledare som om vartannat svär åt bilar med Bolsonaro-stickers och uttrycker han aversion mot Bolsonaro och dennes politik. Brasilien är ett politiserats och fragmentiserat land. Ett tillstånd som, enligt de vi pratat med, har förvärrats under Bolsonaros styre. Många erinrar ett annat land under Lulas ledning; ett varmare, ett gladare Brasilien.

Det börjar bli mörkt på vägarna. Groparna i de dåliga vägarna, som vår chaufför titt som tätt åkt ner i och svurit åt, har gjort honom trött och han uppmanar till en kaffepaus. Klockan har dessutom blivit så pass mycket att valresultaten börjat komma in. Vår handledare och chauffören småspringer med bestämda steg mot en Tv:n i cafét. Hälften av rösterna är räknade med ett knappt försprång för Bolsonaro. Vi förstår snabbt att vi blir kvar i cafét tills det slutgiltiga valresultatet är fastställt. Det inser personalen som planerat att stänga också, framförallt med tanke på att mer personer samlats framför Tv:n.

Den brasilianska flaggan och fotbollströjan har blivit en markör för att man är Bolsonarista, det vill säga Bolsonaro-supporter. En ung kvinna kommer in med en sådan utstyrsel. Café som vi befinner oss på ligger i en småstad i delstaten Sergipe i nordöstra Brasilien där stödet för Lula är starkt. När strax över 98% av rösterna räknats basunerar en annan kvinna ut ”Nu är flaggan allas!”. Kvinnan med Brasilien-tröjan flackar allt mer med blicken och kort därefter lämnar hon cafét. Vår handledare går mot bilen för att hämta sin flagga.

”Den [nuvarande] fascistiska regeringen ignorerar de problem och svårigheter som utgör vardagen för landets minoriteter, propagerar hat och skapar splittring mellan folk, gynnar den kapitalistiska västerländska marknaden och drivs av vinstintressen och deras guds barmhärtighet.

För mig som utgör en del av Brasiliens arbetarklass ser jag Lulas seger som en vinst för folket, för demokratins fortlevnad och […] ett styre som respekterar de olikheter och den mångkultur som återfinns i detta land, som vi kallar Brasilien. En regering ledd av folket för folket”, säger Itamar när vi frågar honom hur han ser på valutgången. 

I det som tidigare varit en tyst småstad hörs nu smällare och bilar som tutar. Människor skriker ut sin glädje ur fönster, lämnar sina hem, dansar och ler. I rondellen runt en staty av Sankta Anna verkar alla tutande och flaggvevande bilar åka i samma riktning. Frågan är om Brasilien kommer kunna stanna på den vägen.

//Latinamerikagruppernas praktikanter Isabella, Louise, Siim och Victor.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter