Idag, på den Internationella kvinnodagen den 8 mars, publicerar vi en serie intervjuer med aktivister och representanter från urfolks-, kvinno- och småbrukarorganisationer i Latinamerika gjorda av våra utlandspraktikanter i Guatemala, Bolivia och Ecuador.

BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, gjord av Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell. Intervjun gjordes vid ett möte med landsbygdskvinnor i La Paz, Bolivia, i samband med den Internationella kvinnodagen 8 mars. På mötet avhandlades diverse frågor, och i synnerhet om att bekämpa patriarkatet. Enligt Gabriel Jancko är ojämställdheten mellan könen ett faktum som kom när spanjorerna kom till Latinamerika.

“De som bor i byarna, ’los pueblos’ har en helt annan syn på jämställdhet än de som bor i städerna, som de har behållit sedan före koloniseringen. Där tar den gifta kvinnan och mannen besluten gemensamt, respekterar varandra och utför olika uppgifter. Ledarna i byarna består ofta av gifta par som tar besluten tillsammans. Men här är det svårare för de som är ensamstående, då de bara i undantagsfall får ledande roller, eftersom de anses inte vara kapabla att ta hand om en by om de inte kan ta hand om en familj. 

I huvudstaden La Paz där regeringen håller hus, innehar männen de flesta platser inom de offentliga sektorerna och till exempel inom polisyrket. Vi på Bartolina Sisa kämpar för att kvinnor och folk från urfolksgrupper ska bli mer respekterade och involverade även i städerna. Vi vill bland annat få in fler kvinnor än män i relevanta styrelser för vårt arbete som för tillfället domineras av män. 

Många kvinnor utsätts för psykiskt och fysiskt våld i vardagen i Bolivia. Under 2019 anmäldes närmare 200 000 brott mot kvinnor, och som mörkertalet befaras vara stort. Detta då Bolivias befolkning är ungefär lika stor som Sveriges! Bolivia är även ett av de länder i världen där ”feminicido” är vanligast. Feminicido betyder ”avsiktligt dödande av kvinnor eller flickor för att de är kvinnor”, och oftast är det en nära anhörig som är förövaren. Bara under år 2022 mördades 94 kvinnor av feminicido i Bolivia – vilket är nästan 2 kvinnor varje vecka.”

Avslutningsvis berättar Gabriel att ”bekämpa patriarkatet” handlar om att bekämpa det sociala mönster som patriarkatet bygger på. Kampen är inte mellan män och kvinnor, utan mot ett patriarkaliskt system som påverkar både män och kvinnor. Det är en gemensam kamp och det övergripande målet handlar om att synliggöra, underminera och transformera det patriarkaliska systemet för underordning, förtryck och dominans.

Text av Latinamerikagruppernas praktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion