Latinamerikagrupperna

Idag, på den Internationella kvinnodagen den 8 mars, publicerar vi en serie intervjuer med aktivister och representanter från urfolks-, kvinno- och småbrukarorganisationer i Latinamerika gjorda av våra utlandspraktikanter i Guatemala, Bolivia och Ecuador.

BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, gjord av Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell. Intervjun gjordes vid ett möte med landsbygdskvinnor i La Paz, Bolivia, i samband med den Internationella kvinnodagen 8 mars. På mötet avhandlades diverse frågor, och i synnerhet om att bekämpa patriarkatet. Enligt Gabriel Jancko är ojämställdheten mellan könen ett faktum som kom när spanjorerna kom till Latinamerika.

“De som bor i byarna, ’los pueblos’ har en helt annan syn på jämställdhet än de som bor i städerna, som de har behållit sedan före koloniseringen. Där tar den gifta kvinnan och mannen besluten gemensamt, respekterar varandra och utför olika uppgifter. Ledarna i byarna består ofta av gifta par som tar besluten tillsammans. Men här är det svårare för de som är ensamstående, då de bara i undantagsfall får ledande roller, eftersom de anses inte vara kapabla att ta hand om en by om de inte kan ta hand om en familj. 

I huvudstaden La Paz där regeringen håller hus, innehar männen de flesta platser inom de offentliga sektorerna och till exempel inom polisyrket. Vi på Bartolina Sisa kämpar för att kvinnor och folk från urfolksgrupper ska bli mer respekterade och involverade även i städerna. Vi vill bland annat få in fler kvinnor än män i relevanta styrelser för vårt arbete som för tillfället domineras av män. 

Många kvinnor utsätts för psykiskt och fysiskt våld i vardagen i Bolivia. Under 2019 anmäldes närmare 200 000 brott mot kvinnor, och som mörkertalet befaras vara stort. Detta då Bolivias befolkning är ungefär lika stor som Sveriges! Bolivia är även ett av de länder i världen där ”feminicido” är vanligast. Feminicido betyder ”avsiktligt dödande av kvinnor eller flickor för att de är kvinnor”, och oftast är det en nära anhörig som är förövaren. Bara under år 2022 mördades 94 kvinnor av feminicido i Bolivia – vilket är nästan 2 kvinnor varje vecka.”

Avslutningsvis berättar Gabriel att ”bekämpa patriarkatet” handlar om att bekämpa det sociala mönster som patriarkatet bygger på. Kampen är inte mellan män och kvinnor, utan mot ett patriarkaliskt system som påverkar både män och kvinnor. Det är en gemensam kamp och det övergripande målet handlar om att synliggöra, underminera och transformera det patriarkaliska systemet för underordning, förtryck och dominans.

Text av Latinamerikagruppernas praktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.