Idag, på den Internationella kvinnodagen den 8 mars, publicerar vi en serie intervjuer med aktivister och representanter från urfolks-, kvinno- och småbrukarorganisationer i Latinamerika gjorda av våra utlandspraktikanter i Guatemala, Bolivia och Ecuador.

Latinamerikagruppernas praktikanter intervjuade med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Guatemala rankas på plats 122 av 156 länder avseende jämställdhet mellan könen, vilket gör Guatemala till det mest ojämlika landet i Latinamerika. Skillnaden mellan könen är påtaglig inom den politiska sfären, där kvinnor innehar mindre än 30% av positionerna inom kongressen. Representationen av urfolk är ännu lägre, trots att de utgör nästan hälften av landets befolkning. Det finns en viss tillgänglighet för kvinnor att engagera sig politiskt, men det finns också en rädsla och en stark struktur som hindrar dem från att ta plats och nyttja sin politiska rätt i samhället.

I Guatemala lever 53% av befolkningen i fattigdom, men andelen uppgår till 79% inom urfolksgrupper. Det finns även stora ekonomiska skillnader mellan könen. Statistik visar att kvinnor tillbringar oproportionerligt mycket mer tid på oavlönade sysslor inom hemmet än män, och att kvinnors arbetslöshet är stor. Kvinnor riskerar därmed att bli beroende av sin familj eller sin partner, vilket förstärker patriarkala strukturer. Då våld mot kvinnor oftast sker inom familjen kan detta ekonomiska beroende riskera att kvinnor hamnar i en våldsspiral som blir svår att ta sig ur. Detta kan även ses i antalet kvinnomord i Guatemala, som ökade med 48% mellan 2021 och 2022.

Det ekonomiska beroendet är en orsak till att många kvinnor gifter sig i tidig ålder och det höga antalet graviditeter hos minderåriga. År 2022 registrerades över 47 000 barnafödslar hos flickor under 18 år. Abort är olagligt i Guatemala förutom vid risk för kvinnans liv, och preventivmedel är svårtillgängliga och ofta tabubelagda.

Bristen på tillgång till information om kvinnors rättigheter och om den egna kroppen menar Susana är en stor del av problematiken som finns idag, då det sällan pratas om dessa ämnen inom skolan eller familjen. Susana understryker vikten av trygga rum för kvinnor för att utbyta erfarenheter och kunskap, och menar att dessa  kan bidra till positiv förändring.

Intervju av Latinamerikagruppernas praktikanter Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund i Nebaj, Guatemala.

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion