Idag, på den Internationella kvinnodagen den 8 mars, publicerar vi en serie intervjuer med aktivister och representanter från urfolks-, kvinno- och småbrukarorganisationer i Latinamerika gjorda av våra utlandspraktikanter i Guatemala, Bolivia och Ecuador.
Latinamerikagruppernas praktikanter intervjuade med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala
Guatemala rankas på plats 122 av 156 länder avseende jämställdhet mellan könen, vilket gör Guatemala till det mest ojämlika landet i Latinamerika. Skillnaden mellan könen är påtaglig inom den politiska sfären, där kvinnor innehar mindre än 30% av positionerna inom kongressen. Representationen av urfolk är ännu lägre, trots att de utgör nästan hälften av landets befolkning. Det finns en viss tillgänglighet för kvinnor att engagera sig politiskt, men det finns också en rädsla och en stark struktur som hindrar dem från att ta plats och nyttja sin politiska rätt i samhället.
I Guatemala lever 53% av befolkningen i fattigdom, men andelen uppgår till 79% inom urfolksgrupper. Det finns även stora ekonomiska skillnader mellan könen. Statistik visar att kvinnor tillbringar oproportionerligt mycket mer tid på oavlönade sysslor inom hemmet än män, och att kvinnors arbetslöshet är stor. Kvinnor riskerar därmed att bli beroende av sin familj eller sin partner, vilket förstärker patriarkala strukturer. Då våld mot kvinnor oftast sker inom familjen kan detta ekonomiska beroende riskera att kvinnor hamnar i en våldsspiral som blir svår att ta sig ur. Detta kan även ses i antalet kvinnomord i Guatemala, som ökade med 48% mellan 2021 och 2022.
Det ekonomiska beroendet är en orsak till att många kvinnor gifter sig i tidig ålder och det höga antalet graviditeter hos minderåriga. År 2022 registrerades över 47 000 barnafödslar hos flickor under 18 år. Abort är olagligt i Guatemala förutom vid risk för kvinnans liv, och preventivmedel är svårtillgängliga och ofta tabubelagda.
Bristen på tillgång till information om kvinnors rättigheter och om den egna kroppen menar Susana är en stor del av problematiken som finns idag, då det sällan pratas om dessa ämnen inom skolan eller familjen. Susana understryker vikten av trygga rum för kvinnor för att utbyta erfarenheter och kunskap, och menar att dessa kan bidra till positiv förändring.
Intervju av Latinamerikagruppernas praktikanter Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund i Nebaj, Guatemala.