Latinamerikagrupperna

Idag är det den 8 mars och Internationella Kvinnodagen! Vi vill belysa den viktiga kamp som förs i Latinamerika för att motverka den variation av skadliga maktstrukturer som florerar i samhället.

Organisationen CONAIE är mycket medveten om den kamp kvinnor står inför, då urfolkets välmående och rättigheter står i underkant till postkoloniala och neoliberala maktförhållanden som finns i landet. Urfolkskvinnor är de som påverkas starkast av miljöföroreningar. Detta beror förmodligen på att många kvinnor är bosatta på landsbygden för att ta hand om familj, hushåll och jordbruk, medan män migrerar till städer för att söka arbete.
 
Urfolkskvinnor under eventet: Encuentro de Mujeres Indígenas de Pueblos y Nacionalidades i Sucúa, Ecuador. Foto: Veronica Widén Scagliotti, Latinamerikagruppernas utlandspraktikant 2022.
Urfolkskvinnor anses ha speciella kopplingar till naturen, med starkt bärande om dess kunskap och kultur. På grund av detta är det många som argumenterar för att angreppen mot naturen är historiskt kopplade till det patriarkala och rasifierade våldet mot urfolkskvinnor.
Då det är dessa som känner av miljöförändringarna mest i naturen är det även de som står i framkant i kampen för en hållbar värld. Ofta utsätts kvinnliga miljörättsaktivister för en extrem press att avsluta sin aktivism. Mycket av hoten mot kvinnliga miljörättsaktivister är nämligen inte bara riktade mot dem själva, utan också mot deras familj och barn.
Ratifikation av Conaies kvinnoagenda 2022. Foto: Laureano Arroyo Boström, Latinamerikagruppernas utlandspraktikant 2022.
 
Latinamerikagrupperna står i solidaritet mot den tunga börda dessa modiga kvinnor står för och har med sina praktikanter även åkt ut på uppdrag för att skapa en enighet bland dem. Som enade är vi starkast!

 

¡Viva la lucha contra este sistema patriarcal! ✊

 

 

Förberedelse av kvinnoevenemang hos CONAIE. Foto: Laureano Arroyo Boström, Latinamerikagruppernas utlandspraktikant 2022.
 
Läs mer om CONAIE och deras arbete här