Den 6 november 2020 delade Latinamerikagrupperna ut informationsbroschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet” tillsammans med ett brev till ledamöter från nästan alla riksdagspartier (C, KD, L, MP, M, S, V) med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.


Kära riksdagsledamot,

Att utöva sina grundläggande fri- och rättigheter är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Det är något vi alla tar för givet i Sverige, men i Latinamerika behandlas människor som försvarar miljön och mänskliga rättigheter ofta som kriminella. Många är urfolk eller småskaliga bönder som försvarar sin rätt till ett drägligt liv. De spelar nyckelroller i kampen genom att hålla stater och företag ansvariga för miljöförstöring och inskränkningar på mänskliga rättigheter. Trots detta utsätts de för hot, trakasserier, förföljelser, godtyckliga arresteringar och dödligt våld för att de står upp för sina rättigheter eller motsätter sig kommersiella projekt kopplade till ekonomiska och politiska intressen. Idag toppar Latinamerika listan över flest registrerade mord på miljö- och människorättsförsvarare i världen. En situation som förvärras av den pågående pandemin.

Som riksdagsledamot representerar du det svenska folket och spelar en roll i arbetet för att garantera alla människors rättigheter och lika värde. Extra viktigt är det att stå upp för de människor vars röster dagligen försöks tystas ned av mäktiga stater och företag. Därför undrar vi vad du och ditt parti förhåller dig till de rekommendationer som vi och 27 andra civilrättsorganisationer presenterar i 2020 års granskning av Sveriges politik för global utveckling, Barometer 2020.

Är du och ditt parti är villiga att:

  • Erkänna FN:s deklaration för småbrukares rättigheter och andra som bor på landsbygden? Sverige har hitintills inte erkänt FN:s deklaration för småbrukares rättigheter och andra som bor på landsbygden. Detta trots att skydd av människorättsförsvarare med fokus på rätten till mark och urfolk är relevant för alla tre prioriterade områden i utrikespolitiken – demokrati, jämställdhet och klimat.
  • Utforma en handlingsplan för demokrati och ökad jämställdhetsintegrering i handelspolitiken inom både EU och WTO? Handlingsplanen för den feministiska utrikespolitiken 2019-2022 sätter ett fokus på skydd för kvinnliga miljöförsvarare samt kvinnors och flickors ekonomiska och sociala villkor, exempelvis vad gäller tillgång till resurser och mark. Ännu finns ingen handlingsplan för det prioriterade området demokrati.
  • Avbryta handel med länder som konsekvent inskränker de mänskliga rättigheterna och bryter mot uppsatta miljömål, som exempelvis Brasilien? Regeringen är en stark förespråkare av EU:s handelsavtal med Mercosur och menar att man på så sätt kan påverka Mercosurländernas klimat- och miljöpolitik. Samtidigt riskerar avtalet att leda till ökad klimatpåverkan och intensifiera hoten och våldet mot människorättsförsvarare.

Tack för att du tog dig tid att läsa vårt brev!
Vi ser fram emot ditt svar via e-post till info@latinamerikagrupperna.se

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Småbrukarnas internationella kampdag den 17 april 2021

Den 17 april  varje år uppmärksammar Latinamerikagrupperna den ”Småbrukarnas Internationella kampdag”. En minnesdag för att uppmärksamma alla människor som runt om i världen utsätts för förtryck för sin kamp för jordbruksreformer och rätten till mat.

· Kalendarium, Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Filmen ”Una paz verdadera”

Filmen ”Una paz verdadera, en verklig fred” är gjord år 2019 av Latinamerikagruppernas praktikanter Pedro Feitoza & Daniel Richardson och handlar om den uteblivna freden i Colombia efter fredsavtalet.

· Nyheter

Docent Anders Burman berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Bolivia

Latinamerikagrupperna samarbetar med kvinno- och urfolksrörelsen Bartolina Sisa i Bolivia. För att skapa större förståelse om situationen för miljö-och människorättsförsvarare i Bolivia vill vi inkludera olika perspektiv. Därför ringer vi upp Anders Burman, docent i humanekologi på Institutionen för globala studier vid Göteborgs Universitet.

· Nyheter

Orkaner och pandemi hotar tillgången till mat i Centralamerika

De senaste två veckorna har Centralamerika drabbats av de allvarligaste naturkatastroferna i kontinentens historia; först orkanen Eta och strax därefter orkanen Iota. 200 personer beräknas ha omkommit och 4 miljoner har evakuerats från sina hem. 

· Nyheter
Nury Martinez, Fensuagro Foto: Leo Stolpe

Colombiansk fackföreningsledaren dödshotad av paramilitärer

Återigen hotas Colombias sociala ledare till livet. Denna gång är en av offren Elsa Nury Martínez Silva, ordförande för en av landets största småbrukar- och fackföreningsrörelse Fensuagro, en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Colombia. Elsa Nury Martínez är dessutom anställd inom ramen för Latinamerikagruppernas utvecklingssamarbete med Cloc-Via Campesina. 

· Nyheter

Attack mot urfolksby i Guatemala

Det är med djup sorg vi mottagit nyheten om ytterligare ett angrepp på en av våra samarbetsorganisationer. Denna gång i Guatemala. Natten mellan den 15 och 16 augusti riktades en våldsam attack mot urfolksinvånarna i byn Balbatzul, 12 mil från huvudstaden Guatemala City.

· Nyheter

Attentat mot Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation ANZORC i Colombia

Lördagen den 23 maj skedde ett attentat mot Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation ANZORC:s huvudkontor i Bogotá.  

· Nyheter

Från praktikant till styrelseledamot

Stephanie Lobos Poblete är 23 år och har gjort utlandspraktik med Latinamerikagrupperna. Idag är hon medlem och sitter i föreningens styrelse. Vi når henne på telefon en solig februaridag.

· Nyheter

Öppet brev till Facebook

Den pågående pandemin är extremt ansträngande för våra samarbetspartner i Latinamerika, men även för vår förenings ekonomiska möjligheter att fortsätta stötta dem. Facebook har en uttalad vilja att bidra till positiv samhällsförändring och säger sig vilja vara en plattform där människor kan engagera sig och stödja frågor som de brinner för. Idag är Facebook den […]

· Nyheter