Gör praktik med Latinamerikagrupperna. En fyra månader lång praktik i Latinamerika ger dig värdefull kunskap om Latinamerika, globala utvecklingsfrågor och internationellt utvecklingssamarbete.

Vår utlandspraktik görs som en del av en ettårig folkhögskolekurs. Anmälan till den kursen görs under vårterminen (Läs mer här). Praktiken är en del av Universitets- och Högskolerådets praktikantprogram och finansieras av Sida genom ForumCiv.

Praktiken görs alltid hos en av våra samarbetsorganisationer, på landsbygden och ibland i större samhällen eller städer. Värdorganisation varierar från år till år och förutsättningarna är därmed också olika. De senaste åren har praktiken varit hos Bartolina Sisa i Bolivia, hos Fensuagro i Colombia, hos MST i Brasilien och hos Conamuri i Paraguay.

Vi utlyser även kortare praktikmöjligheter som motsvarar en termin och är helt i vår regi.

Latinamerikagrupperna står för resa, kost, logi, boende och omkostnader i samband med praktiken i Latinamerika. All praktik avslutas med ett informationsuppdrag som görs i Sverige, då du som praktikant delar med dig av dina erfarenheter. Uppdraget planeras och genomförs av dig med stöd från Latinamerikagruppernas kansli.

Om detta låter spännande, håll utskick efter annonsen under jobb & praktik.

Att studera på en internatskola i regi av MST:s (de jordlösas rörelse) i Brasilien

Möt Evelina Sartori Valck och Yngve Heiret, från Latinamerikagrupperna Sverige respektive Norge som deltog på MST:s (de jordlösas rörelse) i Brasilien.
Lyssna Latinamerikapodden här

Fler artiklar du kanske gillar

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Från praktikant till styrelseledamot

Stephanie Lobos Poblete är 23 år och har gjort utlandspraktik med Latinamerikagrupperna. Idag är hon medlem och sitter i föreningens styrelse. Vi når henne på telefon en solig februaridag.

· Nyheter

Hur vi tänker om vår praktikverksamhet i coronatider

Här svarar vi på några av de frågor vi har fått i sociala medier kring hur vi tänker kring vår praktikverksamhet i coronatider.

· Nyheter

”Det här måste vi göra om”

Jag känner mig otroligt nöjd och stolt berättar Latinamerikagruppernas praktikant Marla Zavala efter att ha tagit initiativet till en städdag av staden Chaparall i Tolima i Colombia.

· Nyheter

Valutgång mobiliserar organisationen Bartolina Sisa

Praktikanterna Louise Gripenberg och Emil Wenlöf berättar om kvinno- och urfolkrörelsen Bartolina Sisas åsikter om Evo Morales och den rådande politiska situationen i Bolivia.

· Nyheter

Tillsammans skapar vi den framtid vi behöver

Evelina Sartori Valck och Linn O’Connell skriver om sin tid på de Jordlösa rörelses (MST) skola Florestan Fernandes i Brasilien.

· Nyheter

En hälsning från våra praktikanter

Varje år skickar Latinamerikagrupperna svenska ungdomar att praktisera hos våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. Här kommer en hälsning från årets glada gäng.

· Nyheter
Timimie Märak med same- och transflaggorna i bakgrunden. Foto: Love Prelog

Timimie Märak: Tvåsjälad same

Efter att som praktikant ha tillbringat fem månader med urfolksrörelsen i Ecuador började Hanna Rissler intressera sig för urfolkens kamp i Sverige. Hon bestämde träff med Timimie Märak, same och queeraktivist, för ett samtal om vikten av språket och kollektivet.

· Nyheter
Varje dag jobbar Lorenzo på sin chacra, sitt fält. Det gränsar till GMO-sojafält på två olika håll, en situation som många småbrukare i Paraguay tvingas leva med idag. Foto: Julian Dannefjord

En hotad ekologisk oas i ett hav av gift

Julian Dannefjord gjorde under hösten 2016 och våren 2017 praktik på Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation i Paraguay där han mötte småbrukaren Lorenzo Espínola som kämpar för sin rätt att äga mark.

· Nyheter
Kulturella fester är en glädjefylld del av Sisas arbete med urfolksrörelsen. Här deltar hon i dans med kichwafolket. Tupparna fångade i den traditionella vårleken är en viktig del av den andinska vårfesten Pawkar Raymi. Foto Elli Viljanen.

”Vi är inte aktivister – vi är revolutionärer!”

Sisa Contento i Ecuador blev bortförd av polis under en fredlig manifestation för urfolks rättigheter och senare frisläppt. Flera av hennes kamrater sitter fortfarande häktade. Läs intervjun som vår praktikant Elli Viljanen har skrivit.

· Nyheter

Du kan göra skillnad!

Tycker du att vi jobbar med viktiga frågor och känner att du vill stödja oss med en gåva?