Är du medlem i Latinamerikagrupperna och har en förändring som du driva igenom? Vi guidar dig genom de viktigaste stegen!

Alla medlemmar, medlemsorganisationer eller lokalgrupper  får lämnar in motioner till årsmötet. Latinamerikagruppernas styrelse lämnar in sina förslag i form av propositioner. Stadgeändringsförslag är en kategori för sig, se längre ner på sidan.

Vad vill du ändra på eller utveckla eller uppnå?
Du kan motionera om allt som rör föreningens verksamhet, ställningstaganden och inriktning. Tänk på att årsmötet inte hanterar frågor som rör  en enskild aktivistgrupp eller en alltför specifik del av verksamheten. Inte heller bör motionerna detaljstyra styrelsens mandat.

Hur skall motionerna utformas?
En bra motionen beskriver kort och kärnfullt vad som är ett problemet, vad du vill uppnå och argument för din sak. Var tydlig med vad du vill ska fattas beslut om.

Det kan vara bra att dela upp ditt förslag i flera ”att-satser” då det fattas beslut om varje ”att-sats” för sig. Det är alltid bättre att ta upp bara ett ämne per motion. Medlem och lokalgrupp har rätt att lämna flera motioner om de vill, så att ibland kan det vara mera taktiskt att dela en fråga.

Checklista för motionärer:

  • Lyft förslag om sådant som årsmötet kan och bör besluta om.
  • Ta upp en fråga per motion.
  • Skriv en kort och relevant rubrik.
  • Skriv kort, kärnfullt och på enkel svenska vad du vill ändra på eller utveckla eller uppnå.
  • Använd en eller flera ”att-satser” som tydligt förklarar vad du vill ska fattas beslut om.
  • Underteckna med namn och ev. lokalgrupp/temagrupp eller organisation.

Vart ska förslagen skickas?
Motioner och stadgeändringsförslag ska skickas till arsmotet@latinamerikagrupperna.se inklistrade i e-postbrevet och som bifogade word-dokument.

Bara motioner och stadgeändringsförslag som har lämnas in senast två månader innan årsmötet behandlas. Anledningen är att på årsmötet skall ha en chans att sätta sig in i frågan. Motionärerna har rätt att göra tillägg eller ändringar i sina förslag fram till tre veckor innan årsmötet.

Fler artiklar du kanske gillar

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter till våren 2022

Latinamerikagrupperna söker kanslipraktikanter till perioden 17 januari – 03 juni 2022. Våra praktikplatser passar dig som har erfarenhet av ideellt engagemang, har arbetat ett par år eller studerar inom globala utvecklingsfrågor, journalistik, kommunikation, marknadsföring, projektledning eller organisering. Ansökningar kommer att behandlas löpande varför vi ber dig att ansöka så snart som möjligt. Antal platser: 3 […]

· Jobb & praktik

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Jobb & praktik

Vi utlyser förnärvarande inga tjänster. Välkommen åter!

· Jobb & praktik

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion