Vem får lämna förslag till Årsmötet?
Alla enskilda föreningsmedlemmar, grupper av medlemmar eller lokalgrupper lämnar in motioner. Latinamerikagruppernas styrelse lämnar in sina förslag i form av propositioner. Stadgeändringsförslag är en kategori för sig, se längre ner på sidan.
Vart ska förslagen skickas?
Motioner och stadgeändringsförslag ska skickas digitalt till arsmotet@latinamerikagrupperna.se (link sends e-mail) Skicka motionerna/stadgeändringsförslagen inklistrade i e-postbrevet OCH som bifogade word-dokument.
När skall förslagen vara inne?
Motioner och stadgeändringsförslag ska lämnas in senast två månader innan årsmötet. Detta datum är inte fastlagt för att krångla till livet för oss, utan för att alla skall ha lika rimlig chans att sätta sig in i frågan och nöta och blöta idéerna i lokalgrupperna. Motionärerna har rätt att göra tillägg eller ändringar i sina förslag fram till tre veckor innan årsmötet.
Vad skall man motionera om?
Man kan motionera om allt som rör föreningens verksamhet, ställningstaganden och inriktning. Man skall helst inte motionera om frågor som rör en enskild lokalgrupp eller en alltför specifik del av verksamheten. Inte heller bör motionerna detaljstyra styrelsens mandat.
Hur skall motionerna utformas?
Rubrik: Man brukar inleda motionen med en (kort) tydlig rubrik som anger ämnet.
Argumenten: Därefter ska man skriva argumenten som talar för förslaget eller förslagen ifall det är flera åtgärder (”att-satser”) ni vill att man skall ta ställning till. Skriv en kort text, en halv A4-sida är bra, men ifall frågan är redan förankrad i Latinamerikagrupperna kan det också räcka med fyra-fem kärnfulla meningar. Efter denna text följer en yrkandefras, t.ex. “Vi/jag yrkar”, “Vi/jag föreslår” eller liknande.
Att-satsen/er: Slutligen kommer en eller flera “att-satser” där de konkreta förslag formuleras . Som rekommendation kan man säga att ju fler frågor en enskild ”att-sats” tar upp desto svårare kan bli att få folk bakom den, därför skall du helst dela upp motionens förslag på flera att-satser.
Vare sig kansliet eller styrelsen har någon möjlighet att rätta eller redigera inkomna motioner. Motioner som saknar ”att-satser” eller där förslagen inte går att förstå riskerar att inte bli behandlade eller röstas ned på grund av det.
Det är alltid bättre att ta upp bara ett ämne per motion. Medlem och lokalgrupp har rätt att lämna flera motioner om de vill, så att ibland kan det vara mera taktiskt att dela en fråga.
Checklista för motionärer:
- Kort och relevant rubrik
- Rimligt lång, begriplig och korrekturläst motivering
- Ett, inte flera förslag i samma motion.
- Förslag om sådant som årsmötet kan och bör besluta om.
- Entydigt, konkret och begripligt yrkande som består av en eller flera ”att-satser” som konkretiserar de åtgärder som förslaget syftar till.
- Undertecknarens/undertecknarnas namn och ev. lokalgrupp/landgrupp/region.