Latinamerikagrupperna
För två år sedan röstade FN igenom en deklarationen om småbrukares rättigheter. Deklarationen är bland annat viktig för att skydda befolkningen på Latinamerikas landsbygd från att utsättas för våld, hot, förtryck och mord när de försvarar sin rätt till mat, mark och traditionella territorier. Vid omröstningen röstade majoriteten av staterna för. En mindre grupp avstod, medan Sverige tillsammans med sex andra länder röstade nej. Latinamerikagrupperna tycker att den svenska regeringen ska ompröva sitt ställningstagande. Håller du med?
Mat är en mänsklig rättighet, men behandlas idag som en handelsvara på den internationella marknaden. Trots att hungern och undernäringen ökar i Latinamerika, används en extremt liten del av den odlingsbara marken för att producera mat. Istället produceras grödor för export, framför allt biobränslen och djurfoder. Inte heller Sverige är självförsörjande på livsmedel. Idag importerar vi 75 procent av våra livsmedel. Vilket ökar trycket på mark och andra naturresurser och bidrar till ökad hunger och fattigdom i bland annat Latinamerika.Latinamerikagrupperna förespråkar matsuveränitet, ett globalt livsmedelssystem som sätter människors rätt till hälsosam mat före företagens vinst. Håller du med?
Dagens klimatpolitik förlitar sig på att ny teknik, ekonomiska styrmedel och individens konsumentmakt ska lösa klimatkrisen. Däremot gör den inte upp med klimatkrisens verkliga orsaker; kapitalismens ständigt växande efterfrågan på naturresurser. Tvärtom bidrar dagens förslag till ökad privatisering av naturens resurser, vilket i förlängningen gör mer skada än nytta för planeten. Latinamerikagrupperna tycker att det är dags att kräva en samhällsutveckling som bygger på balans mellan människans behov och vad naturen mår bra av. Håller du med?
Svenska företag och investeringar bidrar till allvarlig miljöförstöring, tvångsförflyttningar och kränkningar av mänskliga rättigheter i Latinamerika. Bland annat genom svenska AP-fondernas investeringar i jordbruksmark och gruvbolag. Det regelverk som styr våra AP-fonder säger att fonderna ska undvika att bidra till miljöförstörelse och kränkningar av människors rättigheter, men bara så länge det inte gör avkall på vinsten.Latinamerikagrupperna vill att våra pensionspengar ska investeras med respekt för mänskliga rättigheter, miljö och internationella klimatmål. Håller du med?
Den rika delen av världen, däribland Sverige, har ett historiskt ansvar för dagens klimatkris. Vi står också för de största utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser som fortsätter att driva på klimatförändringarna. De som drabbas hårdast av klimatförändringarna har minst ansvar för klimatkrisen. Det är människor som lever i fattigdom i utvecklingsländer och har minst resurser för klimatanpassning. Dagens klimatavtal tar inte hänsyn till vem som driver på respektive drabbas av klimatförändringar. Latinamerikagrupperna vill att de rika länderna ska ta ett ökat klimatansvar och dessutom stödja fattiga länder i deras omställning och utveckling. Är du också för klimaträttvisa?
Time's up