30 percent of our food but controls 70 percent of land.

Today, on April 17th, the International Day of Peasants’ Struggle, we want to give attention to the people who feed us. We want to highlight the violence and vulnerability that the world’s smallholder farmers are exposed to in the wake of the spread of industrial agriculture and the growing trade in land and natural resources.

The agricultural and food industry is the sector where most human rights defenders and environmentalists are murdered in the world.

Here Sweden is directly complicit. Low food production in Sweden means increased pressure on land and other resources in other parts of the world. State pension (AP) funds’ investments in land in Brazil also directly contribute to environmental degradation and displacement of rural people.

The UN is now warning that the pandemic will increase world hunger. Even before the pandemic, 810 million people suffered from hunger. About 80 percent of those live in rural areas with food production as the main source of income.

The Rural Women’s Assembly in Southern Africa (RWA),has pointed out that there is no strategy for including products from small-scale producers in the supply chain in the pandemic management measures.

Local markets have been forced to close, while those controlled by large industrial food companies are considered socially important and kept open.

This measure affects local farmers economically and reduces public access to food.

The pandemic shows us that small scale farmers are more important than ever to secure access to food in different parts of the world.

Our partner organizations work with agroecological agriculture to withstand this and other crises such as climate breakdown.

In order to reduce the spread of Covid-19, small scale farmers in Argentina and Brazil have organized home deliveries of agro-ecological food at reasonable prices. But the majority of the world’s smallholder farmers lack protection from violence and rights to land, seeds, water and other natural resources.

That is why the global smallholder farmer movement La Via Campesina, together with allies, has worked out a UN Declaration on the Rights of Peasants and Other People Working in Rural Areas, which was adopted in 2018.

Sweden was one of 8 countries that voted against. However, 121 countries, mostly from the global South, supported the declaration.

In order to ensure the production and availability of food globally, there must be a change. Through agroecological agriculture and forestry, we can create food preparedness for future crises.

We require the Swedish government to adopt a food strategy with disaster management for the future based on sustainability and food diversity.

We demand that the Swedish government reconsider its previous position on the UN Declaration on the Rights of Peasants and Other People Working in Rural Areas (UNDROP) to ensure food security, healthy diets and to protect people from violence, threats and oppression.

This article was jointly prepared by the Makten över maten/Power over Food Network – Eva Jonsson, Board Member of Nordbruk-Vía Campesina, Mikael Sundström, chairperson of Jordens Vänner, Klara Knapp, chairperson of Latinamerikagrupperna, Louise Lindfors, secretary general of Afrikagrupperna, Hanna Dahlström, head of FIAN Sverige, and Josefin Winberg, spokesperson of Framtidsjorden.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion

Människor ska inte behöva dö för att de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Latinamerikagrupperna kräver att den colombianska staten ska respektera yttrande- och demonstrationsfriheten och att övervåldet mot demonstranterna omedelbart upphör.  Att Sveriges regering att avstå från att sälja JAS-vapen till den colombianska regeringen och istället verka för att fredsavtalet förverkligas och mänskliga rättigheter respekteras. 

· Debatt & opinion

I solidaritet med aktivisterna som protesterade mot Sveaskogs skövling i Paharova

Latinamerikagrupperna fördömer polisens våldsamma agerande den 27 april 2021 och solidariserar med aktivisterna som tar strid för Sápmis sista naturskog och Moder Jords rätt att existera.

· Debatt & opinion

Brev till Sveriges riksdagsledamöter

Den 6 november 2020 skickade Latinamerikagrupperna ett brev till (nästan) alla riksdagsledamöter med förhoppning om att öppna upp en dialog om hur Sverige ska agera för att skydda miljö- och människorättsförsvarare i Latinamerika. Här kan du läsa vårt brev och ladda ner broschyren ”Mänskliga rättigheter eller livet”.

· Nyheter, Debatt & opinion

Sverige behöver en ny generation av bönder

I samband med Covid 19-pandemin har debatten om mat och självförsörjning tagit fart i Sverige, men böndernas röster saknas. Sverige behöver en ny livsmedelsstrategi som bygger på hållbarhet och matdiversitet och den måste stödja och lyssna på bönderna.

· Debatt & opinion