Solidaritet med det colombianska folket!

Den 28 april inleddes omfattande demonstrationer i flera olika städer i Colombia mot den högerkonservativa regeringens ekonomiska reformer, mot den bristfälliga implementeringen av fredsavtalet och mot det ökade våldet och kränkningarna av mänskliga rättigheter. 

Men protesterna har mötts av skoningslöst statligt våld som har fördömts av såväl FN, som EU och USA. Enligt officiella siffror har minst 19 människor har mist livet och över 840 människor skadats i sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis. Flera försvinnanden har också rapporterats. 

Latinamerikagrupperna är mycket kritiska mot den skattereform som president Iván Duque presenterat som ett medel för att stabilisera Colombias ekonomi och finansiera landets välfärd eftersom den slår oproportionerligt hårt mot de ekonomiskt svagaste, som drabbats hårt av pandemin. 

Det colombianska folket längtar efter fred och försoning men sedan fredsavtalet med FARC-gerillan skrevs under 2016 har repressionen mot människorättsaktivister och oppositionella ökat dramatiskt. I samband med pandemin har detta våld ökat ytterligare. Situationen för våra samarbetsorganisationer i Colombia är djupt oroande. För att uppnå en hållbar fred måste befolkningen få möjlighet att organisera sig och protestera mot orättvisor och ojämlikhet. Människor ska inte behöva dö för att de utövar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Trots den colombianska statens systematiska övergrepp på civilbefolkningen, tycks den svenska staten inte ha några betänkligheter kring att fortskrida sina planer att sälja krigsflygplan till Colombia. En affär som strider både mot nationella (PGU) och internationella politiska åtaganden. 

Latinamerikagrupperna kräver att:

  • den colombianska staten ska respektera yttrande- och demonstrationsfriheten och att övervåldet mot demonstranterna omedelbart upphör. 
  • Sveriges regering att avstå från att sälja JAS-vapen till den colombianska regeringen och istället verka för att fredsavtalet förverkligas och mänskliga rättigheter respekteras. 

Vi uppmanar alla våra allierade runt om i Europa; privatpersoner, organisationer, nätverk och politiska partier att visa sin solidaritet med det colombianska folket som just nu skriker ut sin vrede: SOS, de dödar oss! 

Vi hör er, ni är inte ensamma.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Debatt & opinion

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion

“Vi behöver slå vakt om allas rättigheter och organisera oss för ett rättvist, inkluderande och solidariskt samhälle”

2022 års valutgång är en viktig påminnelse om att demokrati och mänskliga rättigheter måste ständigt försvaras, i Latinamerika och i Sverige.

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna är kritiska mot regeringens beslut om gruvnäring i Gállok

Latinamerikagrupperna ställer sig starkt emot regeringens beslut att godkänna koncession för gruvnäring av bolaget Bewoulf Mining i Gállok. 

· Nyheter, Debatt & opinion

Regeringen måste ta sitt ansvar – skärp hållbarhetskraven för AP-fonderna

Svenska folket ska inte behöva fundera på om deras pensionspengar kränker mänskliga rättigheter eller förstör miljön, skriver vi, och tolv andra civilsamhällesorganisationer, i en debattartikel idag.

· Nyheter, Debatt & opinion

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Uppmaningar till AP-fonderna och regeringen efter Riksrevisionens granskning

AP-fonderna bör vidta åtgärder för att det förvaltade pensionskapitalet ska bidra till Sveriges mål om en hållbar utveckling och regeringen bör se till att det ställs lagkrav på alla AP-fonderna, visar Riksrevisionens granskning som presenterades den 3 juni. Med anledning av Riksrevisionens granskning vill vi lyfta fram några problematiska områden för AP fondernas investeringar, som […]

· Debatt & opinion

Vi fördömer alla försök att ogiltigförklara det peruanska folkets röst

Presidentvalet i Peru den 6 juni har spätt på den sedan tidigare existerande polariseringen mellan stad och landsbygd och ökad politisk instabilitet befaras. Vänsterkandidaten Pedro Castillo som vann valet med ytterst knapp marginal blir den femte stats- och regeringschefen på tre år. Rivalen och högerkandidaten Keiko Fujimori hävdar att fusk förekommit och kräver att tusentals valsedlar ogiltigförklaras.

· Debatt & opinion