2021-10-26 / 2021-10-28

En av våra medlemsorganisationer, Imagenes del Sur arrangerar sedan år 2003 årligen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tanken är att visa en annan bild av Latinamerika än den som oftast syns i media och att lyfta fram film som vanligtvis inte kommer till svenska biografer. Utöver film arrangerar vi föreläsningar, paneldiskussioner och öppna samtal kring aktuella teman och socialpolitiska frågor relaterade till kontinenten.

I år arrangerar de tre aktiviteter på Biograf Panora Malmö i samarbete med Latinamerikagrupperna. Bland annat visas en dokumentärfilm som två av våra praktikanter, Victor Söderholm och Gonzalo Brochado gjort, om en colombiansk småbrukare som söker asyl i Sverige.

Välkomna!

Tisdag 26 oktober 18:00–20:00
FÖRELÄSNING: Kvinnor, habitat och pandemi: Gamla problem, större svårigheter
Medverkande: Ana M. Falú.
https://www.facebook.com/events/276939740971239

Tisdag 26 oktober 19:45 – 20:15
FILMVISNING: En flykt från döden
Medverkande: Latinamerikagruppernas ordförande Lovisa Prage.
https://www.facebook.com/events/302422317998608

Torsdag 28 oktober 18:00–20:00
SAMTAL: Tvist om territorium: Dominans och motstånd
Medverkande: Ana Esther Ceceña och Latinamerikagruppernas talesperson Francisco Contreras.
https://www.facebook.com/events/612445700113212

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Därför anmälde vi AP-fonderna till FN

En stor del av svenskarnas framtida pensioner investeras genom AP-fondernas i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna, skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med ett stort antal debattörer.

· Nyheter, Debatt & opinion

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter