2021 har belyst något som vi i Latinamerikagrupperna och våra samarbetsorganisationer vetat om länge. Pandemier, klimatkatastrofer och konflikter drabbar de som har minst makt. Därför måste vi tillsammans fortsätta att verka för att skapa makt hos marginaliserade grupper. 

Det senaste året har också gjort det ännu tydligare hur vi behöver en systemförändring. Vi är stolta över att vara en av få internationella organisationer i Sverige som uttryckligen är systemkritiska. Det har vi våra samarbetsorganisationer i Latinamerika att tacka för. Livsfilosofin som genomsyrar många urfolkskulturer i Latinamerika – buen vivir, vivir bien eller sumak kawsay – har länge visat hur ekologisk, social, politisk och ekonomisk rättvisa hänger ihop. I enlighet med dessa filosofier tror vi fortsatt starkt ​​att vi från grunden måste förändra den kapitalistiska utvecklingsmodellen som fokuserar på ekonomisk tillväxt och förstärker koloniala och patriarkala strukturer om vi ska kunna skapa reell, långsiktig förändring. Det här hoppas vi att fler aktörer som arbetar med global rättvisa kommer att bli tydligare med nästa år. 

En annan sak som är unikt med  Latinamerikagrupperna är att vi är en medlemsstyrd rörelse. Vi styrs inte av några förmögna filantroper, myndigheter eller mellanstatliga organisationer. Vi styrs av vanliga människor och aktivister som av olika anledningar känner solidaritet med och inspireras av folkrörelser i Latinamerika. Detta får vi inte glömma bort. Under styrelsemöten under året har vi pratat om hur 2022 kan bli året då vi åter kan tända den kämpaglöd som legat och pyrt hos våra medlemmar under pandemin. Vi hoppas att den glöden blir till en eld som inte kan släckas av någon förtryckande kraft, oavsett om det är militären, polisen, politiker eller multinationella företag. Så håll utkik efter medlemsträffar, gemensamma demonstrationer och andra sätt att engagera dig! Och hör gärna av dig till oss om du eller ni har egna idéer.

Slutligen, Stort tack till alla medlemmar, aktivister, talespersoner, givare och kanslipersonal för det här året! Särskilt tack till alla som bidragit genom att köpa våra julpaket och swishat julgåvor under julkampanjen.

Ingen är fri förrän alla är fria. Kampen fortsätter 2022, hoppas vi ses då!

En solidaridad,

Latinamerikagruppernas styrelse 2021-2022

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Brasiliens jordlösa behöver din solidaritet

MST slog ner regeringens vräkningsorder i mars i år. De kan de göra det igen men behöver vår solidaritet. Sprid ordet till dina vänner, familjer och bekanta och skriv under namninsamlingen! 

· Nyheter

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer reagerar på Sveriges beslutet att drastiskt minska Sveriges utvecklingssamarbete

Sveriges beslut att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna från Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. I brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson ber våra samarbetsorganisationer att den svenska regeringen att omvärdera beslutet.

· Nyheter

Skriv under uppropet för att rädda biståndet

Vi accepterar inte att Sverige backar när biståndet behövs mer än någonsin. Vi behöver din röst. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

· Nyheter

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Fotografier från folkupproret 2019 i Chile

Detta är ett projekt som utarbetas av Latinamerikagruppernas temagrupp ”Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika” i samarbete med Chile Desperto – Suecia. År 1973 påverkades de rikas intressen i Chile när presidenten för koalitionen Unidad Popular, Salvador Allende, genomförde ett regeringsprogram som syftade till att undanröja de enorma sociala ojämlikheterna som hade funnits fram till dess. ​ Det var då […]

· Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter