2021 har belyst något som vi i Latinamerikagrupperna och våra samarbetsorganisationer vetat om länge. Pandemier, klimatkatastrofer och konflikter drabbar de som har minst makt. Därför måste vi tillsammans fortsätta att verka för att skapa makt hos marginaliserade grupper. 

Det senaste året har också gjort det ännu tydligare hur vi behöver en systemförändring. Vi är stolta över att vara en av få internationella organisationer i Sverige som uttryckligen är systemkritiska. Det har vi våra samarbetsorganisationer i Latinamerika att tacka för. Livsfilosofin som genomsyrar många urfolkskulturer i Latinamerika – buen vivir, vivir bien eller sumak kawsay – har länge visat hur ekologisk, social, politisk och ekonomisk rättvisa hänger ihop. I enlighet med dessa filosofier tror vi fortsatt starkt ​​att vi från grunden måste förändra den kapitalistiska utvecklingsmodellen som fokuserar på ekonomisk tillväxt och förstärker koloniala och patriarkala strukturer om vi ska kunna skapa reell, långsiktig förändring. Det här hoppas vi att fler aktörer som arbetar med global rättvisa kommer att bli tydligare med nästa år. 

En annan sak som är unikt med  Latinamerikagrupperna är att vi är en medlemsstyrd rörelse. Vi styrs inte av några förmögna filantroper, myndigheter eller mellanstatliga organisationer. Vi styrs av vanliga människor och aktivister som av olika anledningar känner solidaritet med och inspireras av folkrörelser i Latinamerika. Detta får vi inte glömma bort. Under styrelsemöten under året har vi pratat om hur 2022 kan bli året då vi åter kan tända den kämpaglöd som legat och pyrt hos våra medlemmar under pandemin. Vi hoppas att den glöden blir till en eld som inte kan släckas av någon förtryckande kraft, oavsett om det är militären, polisen, politiker eller multinationella företag. Så håll utkik efter medlemsträffar, gemensamma demonstrationer och andra sätt att engagera dig! Och hör gärna av dig till oss om du eller ni har egna idéer.

Slutligen, Stort tack till alla medlemmar, aktivister, talespersoner, givare och kanslipersonal för det här året! Särskilt tack till alla som bidragit genom att köpa våra julpaket och swishat julgåvor under julkampanjen.

Ingen är fri förrän alla är fria. Kampen fortsätter 2022, hoppas vi ses då!

En solidaridad,

Latinamerikagruppernas styrelse 2021-2022

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Uttalande