Tillsammans med närmare 60 organisationer höjer vi vår röst för att rädda det svenska biståndet. Vi står upp för internationell solidaritet i en tid då den behövs som mest. Gör som nästan 20 000 personer redan gjort och skriv under vårt upprop för att rädda biståndet.

Det svenska riksdagsvalet närmar sig med stormsteg. Vi har nu en möjlighet att välja vilka makthavare i Sverige som ska stå upp för och skapa den värld som vi och framtida generationer ska leva i. Men trots att vi befinner oss i en akut klimatkris, att pandemin har lett till ökad hunger och fattigdom och att konflikter och hoten mot miljö- och människorättsaktivister ökar går flera partier till val på att minska Sveriges stöd till de människor som lever i störst fattigdom och utsatthet.

Latinamerika är fortfarande världens mest ojämlika region, med djupa klyftor mellan rika och fattiga, stad och landsbygd. Korruptionen är utbredd och straffriheten likaså. En liten grupp människor kontrollerar regionens politik och ekonomi medan majoriteten av befolkningen lever i ekonomisk utsatthet med små möjligheter att påverka sin livssituation. Stödet till folkrörelser som arbetar för demokrati är därför viktigare än någonsin, och vi måste fortsätta arbeta för att stärka marginaliserade gruppers makt och möjligheter att kräva sina rättigheter.

Vi vet redan att pandemier, klimatkatastrofer och konflikter drabbar de som har minst makt över sina liv och samhällen hårdast. Trots detta har regeringen i vårbudgeten skurit ner på biståndet med närmare en femtedel. Andra partier går nu till val på att minska biståndet ännu mer. Sådana sänkningar får katastrofala följder, som att 760 000 människor som går hungriga inte får mat, att 2 miljoner barn inte kan gå till skolan och att 2 miljoner människor inte får tillgång till rent vatten.

Det är inte rätt läge att minska biståndet.

Att stå upp för sina rättigheter och försvara miljön är förenat med stor fara. Latinamerika är idag världens farligaste region för miljö- och människorättsförsvarare, där människor som protesterar mot gruvdrift, vattenkraftverk och industrijordbruk är särskilt utsatta. Stödet för att försvara utsatta gruppers rättigheter och för att driva på förändring för mänskliga rättigheter, klimaträttvisa och demokrati behöver således stärkas, inte minskas.

Vi accepterar inte att Sverige vänder världen ryggen när biståndet behövs mer än någonsin. Världens utmaningar känner inga nationsgränser och inget enskilt land kommer att kunna bygga en trygg framtid i en ojämlik värld med utbredd fattigdom. Problemen som vi står inför kan bara tacklas tillsammans. Att Sverige sedan flera decennier ger 1% av vår bruttonationalinkomst (BNI) i bistånd är ett stöd som är erkänt effektivt och avgörande för miljontals människor.

Det är dags att visa våra politiker att vi är många som vill att Sverige ska fortsätta att ta sitt ansvar och visa solidaritet med omvärlden.

Skriv under uppropet för att rädda biståndet innan det är för sent

Till uppropet: https://www.raddabistandet.nu/

Om uppropet #Räddabiståndet:

Närmare 60 organisationer har tagit initiativ till ett upprop för att rädda biståndet. Syftet är att samla tusentals namnunderskrifter och visa våra politiker att det finns en stark opinion för ett Sverige som tar ansvar och visar solidaritet med de i störst utsatthet. Efter valet den 11 september kommer namnunderskrifterna att lämnas över till de valda riksdagsledamöterna. Uppropet samordnas av plattformen CONCORD Sverige.

Initiativtagare till uppropet:

Act Svenska Kyrkan, Actionaid Sverige, Afrikagrupperna, Amazon Watch Sverige, Barnfonden, Diakonia, Emmaus Stockholm, Erikshjälpen, Fair Action, Forumciv, Framtidsjorden, Föreningen För Utvecklingsfrågor, Im, International Rescue Committee (Rescue), Internationella Kvinnoförbundet För Fred Och Frihet, Iogt-Nto-Rörelsen, Islamic Relief Sverige, Jordens Vänner, Kfum Sverige, Kristna Fredsrörelsen, Kvinna Till Kvinna, Latinamerikagrupperna, Life & Peace Institute, Läkare I Världen, Läkarmissionen, Myright – Empower People With Disabilities, Naturskyddsföreningen, Nordisk Hjälp, Olof Palmes Internationella Center, Operation 1325, Oxfam Sverige, Palestinagrupperna I Sverige, Plan International Sverige, Pmu, Praktisk Solidaritet, Pro Global, Rfsu, Right Livelihood, Rädda Barnen, Sos Barnbyar, Svalorna Indien Bangladesh, Svalorna Latinamerika, Svenska Afghanistankommittén, Svenska Fn-Förbundet, Svenska Freds- Och Skiljedomsföreningen, Svenska Missionsrådet, Svenska Västsaharakommittén, Swedwatch, The Hunger Project, Union To Union, Vi-Skogen, Vänsterns Internationella Forum, War Child Sweden, Wateraid, We Effect, Östgruppen.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter