Ytterligare en social ledare är mördad. Denna gång en medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Conaie anser att Petroecuador är ansvariga för mordet då de orsakat konflikterna i området och anklagar nu regeringen och den nyliberale presidenten Guillermo Lasso för att genom sin utvinningspolitik hota Amazonas natur och invånare.

Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023. Mendúa var på väg hem från sin åker tillsammans med sin fru när två beväpnade, maskerade män kom upp bakifrån och sköt honom med 12 skott, utan att säga någonting. Det var alltså en ren avrättning. Hans fru klarade sig utan skador, men deras sex barn är nu faderslösa. Mendúa satt i urfolksorganisationen Conaie:s nationella styrelse och var ansvarig för internationella relationer. Han tillhörde kofán-folket som kommer från provinsen Sucumbios i den norra delen av ecuadorianska Amazonas.

Bakgrunden är att det statliga oljebolaget Petroecuador befinner sig i området för att utvinna olja. De betalar ut en viss ersättning till boende i området, något som har skapat konflikter mellan de som vill ha oljebolaget där och de som vill bevara marken fri från vanligt förekommande oljeutsläpp och andra negativa konsekvenser utvinningen för med sig. I början av året förekom konfrontationer och det rapporterades att arbetare på oljebolaget attackerade boende med vapen. Eduardo Mendúa var också en lokal ledare som starkt motsatte sig oljebolagets närvaro. Tidigare har även hans äldre bror blivit mördad för sin kamp mot oljeutvinningen på kofán-folkets territorium.

Conaie anser att Petroecuador är ansvariga för mordet då de har orsakat konflikterna i området och anklagar regeringen och den nyliberale presidenten Guillermo Lasso för att genom sin utvinningspolitik hota Amazonas natur och folk. Mordet skedde bara några timmar efter att Mendúa hade deltagit på Conaie:s nationella rådslag, vilket har skapat misstankar, osäkerhet och bestörtning hos urfolksrörelsen i Ecuador, som nu kräver en grundlig utredning av mordet och att Petroecuador lämnar kofán-folkets territorium. Conaie vädjar också till det internationella samfundet och människorättsorganisationer att göra allt de kan för att hjälpa till att skydda de folkvalda ledarna inom urfolksrörelsen och andra sociala rörelser!

En person har hittills blivit anhållen i samband med mordet. Det ska vara en person som hjälpte mördarna fly från brottsplatsen i en kanot, rapporterar tidningen El Universo:
https://www.eluniverso.com/noticias/ecuador/detenido-fue-quien-traslado-a-asesinos-del-dirigente-indigena-eduardo-mendua-segun-ministro-del-interior-nota/

Översättning gjord av Lena Högberg, utlandspraktikant hos urfolksrättsorganisationen Conaie i Ecuador. 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion