2023-02-18 / 2023-02-23 18:00 till 20:00

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru. 

Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna.

  • Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes Huanca på Café Marx i Stockholm

Vad är det som händer i Peru? Varför skjuter polisen mot ursprungsfolk och studenter? Varför demonstrerar tusentals människor?
Välkommen till ett öppet samtal med Lourdes Huanca, ordförande för den nationella kvinnoorganisationen för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare i Peru (FENMUCARINARP).
Samtalet arrangeras av Vänsterpartiet i Stockholm, Döttrar för Internationell Solidaritet, Vänsterpartiet i Västerås, Quinto Suyo, Latinamerikagrupperna och Latinamerikanska kulturhuset Västerås.
Vad? Öppet samtal med Lourdes Huanca på Café Marx i Stockholm
När? Lördagen den 18 februari kl. 18:00-20:00
Var? Café Marx, Kungsgatan 84 i Stockholm
Fritt inträde.

Läs mer här!

  • Den 23 februari 2023: Samtal om småbrukar- och feministisk kamp i krisens Peru på Solidaritetshuset i Stockholm

Vad menas med ”småbrukar- och folklig feminism”? Kom och lär känna Lourdes Huanca och ta del av feministisk analys kring situationen i Peru och ”småbrukar- och folklig feminism”.
Under de två senaste månaderna har Lourdes organisation, tillsammans med tusentals andra urfolk, småbrukare, studenter och feminister från stad och landsbygd, stått bakom massiva mobiliseringar i protest mot den parlamentariska statskuppen i Peru. Deras folkliga krav på respekt för demokrati, krav på nyval och på både kongressens och den tillsatta presidentens avgång har besvarats av landets första kvinnliga president – eller landets första kvinnliga diktator – med ett polisövervåld som har skördat fler än 60 människoliv och svårt skadat hundratals manifestanter. Under denna mobiliseringsvåg har speciellt kvinnor och feminister spelat en viktig roll i organisering av soppkök, första hjälpen-arbete och desarmering av polisens rökbomber, och inte minst i kommunikativa roller.
Under samtalet med Lourdes Huanca om situationen i Peru kommer vi även att diskutera den kritik mot västerländsk feminism som har mynnat ut i framväxten av nya feministiska teorier, såsom urfolksfeminism, småbrukar- och folklig feminism och dekolonial feminism. Lourdes kvinnoorganisation FENMUCARINARP, som utgör en del av den globala bondeorganisationen La Via Campesina, arbetar för att försvara kvinnors rättigheter, såsom rätten av bestämma över sin egen kropp, men även rätten till sin egen mark, rent vatten, fröer, matsuveränitet och kulturella uttryck. Denna feministiska rörelse fördömer patriarkalt våld både när denna sker inom hemmet och när våldet blir utövat av staten, som nu är fallet i Peru.
Vad? Samtal om småbrukar- och feministisk kamp i krisens Peru på Solidaritetshuset i Stockholm
När? Torsdagen den 23 februari kl. 18:00-20:00
Var? Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 i Stockholm

Läs mer här!

Varmt välkomna.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter

Klimataktivister delar ut tårtor med blodigt och oljigt innehåll vid AP-fondskontor i Stockholm och Göteborg

Just nu står klimat- och människorättsaktivister utanför Andra, Tredje och Sjunde AP-Fondens kontor i Göteborg respektive Stockholm och delar ut tårtbitar med blodrött eller svart flytande innehåll. Innehållet vittnar om AP-fondernas smutsiga investeringar som döljer sig bakom den polerade ytan. Aktionen är koordinerad av bland andra Extinction Rebellion, Afrikagrupperna, Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna och sker även digitalt på sociala medier.

· Nyheter, Debatt & opinion