Mellan den 1-2 november deltog Latinamerikagrupperna på två föreläsningar med representanter från UDAPT (Unión de las afectados y afectadas por Texaco-Chevron). Jordens Vänner som har UDAPT som partnerorganisation, bjöd in dem till Sverige för en serie föreläsningar.

De har i trettio år kämpat mot oljeföretaget Texaco-Chevron och står längst fram i kampen för ett rättvist internationellt lagsystem. De är medlemsorganisation i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation CONAIE.

Från vänster: Pablo Fajardo, Mayra Piaguaje – UDAPT och Jorunn Hellman – Jordens Vänner.

Mayra Piaguaje, urfolksaktivist och vicepresident för den organisation som representerar urfolksgruppen Secoya-Siekopai i UDAPT samt är engagerad i Confeniae som är CONAIES underorganisation i amazonas.

Pablo Fajardo, människorättsaktivist och Goldmanpristagare. UDAPT:s jurist som trots dödshot drivit det juridiska fallet mot Texaco-Chevron i snart 30 år.

Mayra och Pablo var i Sverige för att berätta om oljeföretagens och statens kränkningar av miljö och mänskliga rättigheter. De har haft möten med beslutsfattare, politiker, myndigheter och aktivister om svenska pensionsfondsinvesteringar i oljeföretaget Chevron och om behovet av bindande internationella regler för företag när det kommer till mänskliga rättigheter ✊

Latinamerikagrupperna fick också chansen till en intervju med Mayra och Pablo som ni kan hitta här:

 

Tack så mycket @udapt_oficial och @jordensvanner för denna möjlighet!

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Reportage

Guatemala: Fragment av sanning: Lidande, letande och helande

I denna dokumentärserie i tre delar möter vi personer och eldsjälar som på olika sätt delar kampen för rättvisa och sanning efter den väpnade konflikten i Guatemala 1960-1996.  Trots att snart 30 år har gått sedan fredsavtalet signerades är konfliktens närvaro fortfarande påtaglig, inte minst i regionen Ixil som var hårt drabbad. Genom intervjuer berättar […]

· Reportage, Nyheter

Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas regnskog

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Sofia Stjernholm Vladic har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie samt miljöorganisationen UDAPT (Unión de Afectados/as por Texaco) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Conaie och UDAPT arbetar båda för […]

· Reportage, Nyheter, Debatt & opinion

Reportage från Ecuador och CONAIE

Latinamerikagruppernas utlandspraktikant Amanda Persson har varit på en fyra månaders praktik i Ecuador. Under praktiken har hon jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie, och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för urfolks rättigheter, naturens rättigheter, hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av sitt efterarbete delar hon med sig av foton och upplevelser under sin […]

· Reportage, Nyheter

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning!

Latinamerikagruppernas utlandspraktikanter välkomnar dig till filmutställning! Latinamerikagruppernas praktikanter från kursen Global Rättvisa på Biskops-Arnö Folkhögskola har varit på praktik i Brasilien hösten 2022. Under praktiken har de jobbat nära Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation:  Movimento dos Pequenos Agricultores (MPA) och tagit del av deras dagliga arbete i kampen för hållbara jordbruk och jämställdhet. Som del av efterarbetet anordnar […]

· Reportage, Nyheter, Evenemang

Ta del av vernissagen: Bolivias kultur och kamp för rättvisa – en resa genom svenska ögon!

Genom bilder och texter får ni ta del av en kultur på andra sidan jordklotet. Ämnen som jämställdhet, fattigdom och bolivianers kamp för rättvisa kommer också nuddas vid. Efter en fyra månader lång praktik via Latinamerikagrupperna kommer ni att få en inblick i Vera Austrells och Fanny Hagbergs upplevelser i Bolivia hos Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Bartolina […]

· Reportage, Nyheter