Trots Systembolagets CSR-arbete lever lantarbetarna i Chile och Argentina under svåra förhållanden. Genom kampanjen ”Rättvis vinhandel”  arbetar Latinamerikagrupperna för att Systembolaget, svenska staten och svenska vinimportföretag ska ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter i hela produktionskedjan av vin.

Vin från Chile, Argentina och Sydafrika är storsäljare i Sverige, men lantarbetare på vingårdarna lever i fattigdom. Osäkra anställningar, svältlöner, tolvtimmars arbetsdag och diskriminering av fackligt anslutna är en del av vardagen. Mest utsatta är säsongsanställda kvinnor och migrantarbetare. Systembolaget är en av världens största återförsäljare av vin och har ett stort ansvar och möjlighet att påverka arbetsvillkoren för dessa lantarbetare.

En förutsättning för förändring är att lantarbetarna får ökat inflytande i och garanteras rätten att organisera sig. Därför arbetar vi för att Systembolaget, svenska staten och svenska vinimportföretag ska ta ett ökat ansvar genom hela produktionskedjan av vin.

Material:

Du kan göra skillnad!

Tycker du att vi jobbar med viktiga frågor och känner att du vill stödja oss med en gåva?

Rättvis vinhandel

Latinamerikagrupperna driver tillsammans med fackföreningar och organisationer i Sydafrika, Chile, Argentina och Sverige kampanjen ”Rättvis vinhandel”.

Vi kräver att Systembolaget, svenska staten och svenska vinimportföretag tar ansvar för miljö och mänskliga rättigheter i hela produktionskedjan av vin.