Urfolksorganisationen Pueblo Kayambi i Ecuador organiserar Kayambifolket i de ecuadorianska Anderna. Deras huvudfrågor är rätten till vatten, demokrati och tvåspråkig interkulturell utbildning.

Enligt Ecuadors konstitution ska landets urfolk vara delaktiga i beslut som rör exploatering av naturresurser på deras mark. De ska även få ta del av intäkter från dessa projekt. Men missnöje över regeringens bristande implementering av dessa rättigheter har lett till stora protester. Fredliga demonstrationer möts dock ofta av övervåld från polis och militär i syfte att trycka ner och tysta protesterna.
Ecuador står inför många utmaningar när det kommer till mänskliga rättigheter, bland annat vad gäller lagar som ger myndigheterna stora befogenheter att begränsa yttrandefrihet och rättsligt oberoende. Korruption, ineffektivitet och politisk inblandning har präglat staten i Ecuadors rättsväsende i flera år och påverkat människors förtroende för staten.

Latinamerikagruppernas samarbete med Pueblo Kayambi
Latinamerikagrupperna har samarbetat med Pueblo Kayambi sedan år 2016. Vårt stöd ger fler människor kunskap om sina rättigheter och ökade möjligheter att organisera sig, försvara och kräva sina rättigheter.
Pueblo Kayambi anordnar ledarskapsutbildningar i teman som jämställdhet, mänskliga rättigheter och kulturbevarande. De arbetar även aktivt för att öka kvinnor och ungdomars deltagande i politiken.

Fler artiklar du kanske gillar

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Patricia Gualinga tilldelas Olof Palmepriset 2022

Idag gläds vi över nyheten att Patricia Gualinga tilldelats Olof Palmepriset 2022 för sitt modiga ledarskap för urfolkens livsvillkor och naturens rättigheter!

· Nyheter

Protesterna i Ecuador – en kritik mot den rådande nyliberala utvecklingsmodellen

Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.

· Nyheter

“Vi kommer fortsätta försvara våra rättigheter oavsett hur mycket vi åtalas, förföljs eller fängslas på olagliga grunder”

I en intervju med Franklin Quilumbaquin, från urfolksorganisationen Confederación del Pueblo Kayambi i Ecuador, berättar han om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.

· Nyheter

Miljökatastrofen som kallats för Regnskogens Tjernobyl

Latinamerikagrupperna har följt Chevronfallet i över 10 år. Här har vi samlat information om ett av världens största rättsfall om miljöförstöring.

· Nyheter

Vi fördömer statens övervåld, fortsätter att bevaka händelseutvecklingen och kräver rättvisa i Ecuador

Latinamerikagrupperna kommer att fortsätta bevaka händelseutvecklingen i Ecuador och säkerställa att regeringen uppfyller sina åtaganden i överenskommelsen samt att den fortsatta utvecklingen sker i fred, med respekt för och i dialog med urfolksrörelsen och folkrörelserna i Ecuador.

· Debatt & opinion

Latinamerikagrupperna fördömer den Ecuadorianska statens övervåld

Ecuador skakas just nu av massiva gatuprotester till följd av President Lenín Morenos åtstramningspaket med höjda skatter, lönesänkningar på upp till 20 procent inom offentlig sektor, halverad semester från 30 till 15 dagar och slopade subventioner på bensin och diesel. Något som i sin tur leder till ökade priser på transporter och livsmedel. Demonstranterna utgörs […]

· Nyheter

Pueblo Kayambi kämpar för att bevara Ecuadors natur

Ecuador var först i världen att skriva in naturens rättigheter i konstitutionen. Ändå används en rad gifter i jordbruket och det senaste året har den ecuadorianska staten gett tillstånd för gruvdrift på över 1,7 miljoner hektar mark som antingen är natur-reservat eller hör till urfolk.

· Nyheter
Kulturella fester är en glädjefylld del av Sisas arbete med urfolksrörelsen. Här deltar hon i dans med kichwafolket. Tupparna fångade i den traditionella vårleken är en viktig del av den andinska vårfesten Pawkar Raymi. Foto Elli Viljanen.

”Vi är inte aktivister – vi är revolutionärer!”

Sisa Contento i Ecuador blev bortförd av polis under en fredlig manifestation för urfolks rättigheter och senare frisläppt. Flera av hennes kamrater sitter fortfarande häktade. Läs intervjun som vår praktikant Elli Viljanen har skrivit.

· Nyheter
Etsa Salvio Franklin Sharupi Tapuy i demonstrationståg med urfolksnätverket Conaie i Ecuador. Foto: Anne-Gaël Bilhaut

Ungdomsledaren från regnskogen: ”Vi är rebeller i blodet”

Latinamerikagruppernas praktikant Alexandra Jerlstad har träffat ungdomsledaren Etsa Salvio Franklin Sharupi Tapuy från Amazonas i Ecuador.

· Nyheter

Du kan göra skillnad!

Tycker du att vi jobbar med viktiga frågor och känner att du vill stödja oss med en gåva?