This post is also available in: Español (Spanska)

(Har också har publicerats i Feministiskt perspektiv)

Vi är 190 kvinnor som på olika sätt är engagerade i frågor som rör Latinamerika. I detta uttalande vill vi välkomna alla upprop som föds ur #metoo-rörelsen och visa vår solidaritet med alla kvinnor som världen över delat med sig av sina livsöden. Berättelser som tillsammans formar ett radband av systematiska kränkningar. Det är dags för ett systemskifte.

Det patriarkala våldet genomsyrar hela vårt samhälle och manifesteras i alltifrån mord och sexuella övergrepp på kvinnor, till osynliggörande av kvinnors röster i politiken, såväl i Sverige som i Latinamerika. Enligt en nyligen publicerad FN-rapport löper kvinnor i Latinamerika och Karibien störst risk i världen att utsättas för våld. Av regionens 33 länder har endast 24 länder lagar mot våld i nära relationer, och bara nio länder lagstiftning som täcker andra typer av övergrepp mot kvinnor.

Trots denna dystra statistik är vi samtidigt hoppfulla. I Latinamerika kämpar organisationer och folkrörelser mot patriarkala, koloniala, homo- och transfobiska, rasistiska och klassbaserade förtryckande strukturer, samt med att stärka kvinnors deltagande i samhället och politiken. Sedan år 2015 har kvinnor i hela regionen enats under hashtaggen #NiUnaMenos (inte en enda till). I stad efter stad har gatorna fyllts med kvinnor som gemensamt kräver ett slut på mord, övergrepp och sexism.

Det vi ser i Sverige idag är en del av en global feministisk folkrörelse. Början på en revolution. Det är hög tid. Men för att nå nästa steg tror vi att det krävs gemensamt agerande mot de strukturer som genomsyrar vår politik och ekonomi. Strukturer som föder våld och bidrar till ökad fattigdom och utsatthet världen över, men ofta osynliggörs när politiska och ekonomiska problem diskuteras.

Det kapitalistiska systemet slår extra hårt mot oss kvinnor.  I sexindustrin är det våra kroppar som blir till handelsvaror. På landsbygden är det vi kvinnor som drabbas hårdast när det storskaliga industrijordbruket roffar åt sig mer och mer av världens odlingsbara mark. När vi står upp mot miljöförstörelse och försvarar mänskliga rättigheter är vi särskilt utsatta för våld och hot. Samtidigt är det vi kvinnor som står längst ifrån makten. Därför är arbetet för kvinnors rättigheter och Sveriges bistånd för att stärka kvinnors deltagande fortsatt viktigt.

Det är dags att ta ett helhetsgrepp mot patriarkatet, kolonialismen, rasismen, homo- och transfobin och kapitalismen. Vi behöver ett systemskifte till en värld som inte bygger på en över- och underordning av grupper, ständig ekonomisk tillväxt och överexploatering av människa, djur och natur. Vi behöver en solidarisk värld, och tillsammans kan vi skapa den.

Adriana Tovar
Aino Ravandoni
Alejandra Gomez Lozano
Alexandra Iriarte
Alexandra Jerlstad
Alice Binti Mutambala
Andréa Helmersson
Andrea Zimmermann Rojas
Ania Janerud
Anja Grahn
Anna Andersson
Anna Angantyr
Anna Kaijser
Anna Lok
Anna Nylander
Anna Stake
Annelie Andersson
Annica Holmberg
Annika Andersson
Beatriz Castro Jara
Berit Svensson Hernandez
Birgitta Vega Leyton
Blanca-Lilia Lozano
Cajsa Mosbakk
Camilla Wagner
Carmen Blanco Valer
Carmen Escobar
Carolina Jeppson
Carolina Johansson Oviedo
Carolina Svalbacke
Caroline Andersson
Catrin Söderberg
Charlotta Göller
Charlotta Palm
Charlotte Pedersen
Christin Sandberg
Cissi Hedlund
Claudia Polo
Denise Berg
Diana Zanzi Ferrando
Elena Arnaiz
Elena Gutierrez Ros
Elena Karlström
Elin Stenung
Elina Säfsten
Ellen Isakson
Elli Viljanen
Ellie Cijvat
Emelie Lundberg
Emelie Norr
Emma Idestrand
Emma Nilsson
Erika Murga
Evelina Sartori Valck
Fanny Rölander
Feliz Stehr
Frida Ekerlund
Frida Timan
Gabriela Maguid Nyberg
Gabriella Ax
Guadalupe Lencinas
Hanna Dahlström
Hanna Rissler
Hannah Wright
Helena Olsson
Helena Robling
Ingela Sjödin
Inger Björk
Irene Nilsson
Isabel Carranza
Isabel Duchén
Isabelle Persson Vargas
Isadora Bennet
Itza Orozco Svensson
Jenny Berg
Jenny Enarsson
Jenny Mörk
Jenny Rönngren
Jessica García
Josefin Aldegren
Josefine Höijer
Julia Fyr
Julia Qwist
Juliana Gristelli
Kajsa Uvenberg
Karin Bender
Karin Didring
Karin Ericsson
Karin Lidström
Karina Raña Villacura
Karolina Karlsson
Katharina Berndt Rasmussen
Katinka Richter
Kerstin Edquist
Kerstin Jonsson
Kim Moberger
Klara Friman
Klara Knapp
Kristin E Valentim
Kristina Jannerbo
Lena Möller
Lena Zetterstrom
Lii Wirtberg
Liinu Diaz Rämö
Lina Karlsson
Linn Maria Lukschandl
Linn Rabe
Linnea Kronebrant
Linnéa Rohlin
Lisa Karlsson
Lisa Minell
Lisa Persson
Lise Mortensen
Lorena Delgado
Lotten Lundgren
Louise Englund
Louise Hammerud Hamilton
Louise Withalisson
Lovi Lindgren
Lovisa Prage
Macarena Mendoza Alvarez
Madeleine Winqvist
Maja Heide
Maja Magnusson
Malin Stråle
Marcela Gonzalez
Maria Ehrnström-Fuentes
Maria Hammarling
Maria Löfgren
Maria Nordin
Maria Palselius
Marie Chrysander
Marlene Sosa Mercado
Matilda Lööv
Matilda Norelius
Mia Moberg
Michaela Rosenholm
Millaray Rubilar P.
Miriam Steinbach
Mirtha Murillo Cortés
Moa Cortobius
Mónica Hernández Rejón
Myriam Gomez Lattes
Natalia Lakso Vazquez
Natalie Carranza
Nathalie Martín Bekier
Nathaly Mejia
Nika Rasmussen
Nike Stadler
Noemi Ferrando
Olivia Malmqvist
Patricia Godinez
Paula Arf
Paulina Nybratt Sandin
Paulina Schaber
Petra Pishkoohani
Philippa Linder
Pia Olofsson
Rebecca Enderborn
Rebecka Mosquera Jalvemyr
Sabina Elena Artigas
Sandra Eriksson
Sandra Hallström Lempert
Sanna Lucas
Sara Hernandez
Sara Krenell
Sara Nyberg
Shabnam Sharifpour
Shari Sabel Strandmark
Sigrid Petersson
Silvia Ana González
Silvia Leiva
Sofia Nääs
Sofia Sollén Norrlin
Sori Lundqvist
Stina Oskarsson
Susy Lattes
Teresia Carlgren
Tina Afshari
Tove Arvidson
Tove Kristina Ellingsen
Vanessa Mishel Salguero Nieto
Veronica Sällemark
Veronika Ryd
Victoria Särnhult
Viveka Carlestam
Xantippa Frisch
Zarah Love Pittaluga
Åsa Söderberg
Åsa Thomasson


Samtliga av kvinnorna i Latinamerikagruppernas styrelse och många av våra medlemmar står bakom detta solidaritetsuttalande för #metoo-rörelsen.

Latinamerikagrupperna har arbetat för att öka Latinamerikas kvinnors inflytande i politiken i närmare 50 år och kommer att fortsätta göra det så länge vi kan och behövs. Vi tror att kampen för kvinnors rättigheter måste göras tillsammans över nationsgränser med ett intersektionellt perspektiv.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Opinion

Latinamerikagrupperna fördömer kränkningar mot Honduras befolkning

Sedan Honduras gick till val den 26:e november 2017 har oegentligheter i valprocessen försatt landet i en oroväckande och ohållbar situation.

· Opinion

Latinamerikagrupperna uppmanar Sverige och EU att agera tydligt inför känsligt läge i Honduras

Efter presidentvalet i Honduras i söndags har både den sittande presidenten och oppositionens kandidat utropat sig till segrare. Den redan kritiska situationen i landet riskerar att bli än våldsammare. Latinamerikagrupperna uppmanar Sverige och EU att ta ställning för den honduranska befolkningens säkerhet.

· Opinion

Latinamerikagrupperna och systemkritiken utmanar höger-vänsterperspektivet

Latinamerikagruppernas talesperson i politisk utveckling Francisco Contreras svarar på kritik om att Latinamerikagrupperna endast skulle utgå från ett höger-vänsterperspektiv i vår analys av Latinamerika.

· Föreningsnytt, Opinion

Sverige måste stå upp för rätten till mark

I dagens livsmedelssystem ses jordbruksmark som en handelsvara. Detta leder till att småbrukare förlorar sin möjlighet till försörjning samtidigt som hungern i världen kvarstår. Det är dags att Sverige aktivt tar sitt ansvar för att människors rätt till mat och mark ska gå före storföretagsintressen. Det skriver Latinamerikagrupperna tillsammans med flera andra organisationer.

· Opinion

AP-fonderna måste få en grönare profil

Om vi ska få AP-fonderna att sluta placera våra pensionspengar i kärnvapen- och fossilindustrin måste det till ett tydligt krav att fonderna måste respektera Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, miljö och klimat, skriver bland andra Amnesty International.

· Opinion

23 organisationer står bakom skarpare regler för våra pensionspengar

Det måste finnas ett tydligt krav på de statliga AP-fonderna att respektera Sveriges internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Det säger Latinamerikagrupperna tillsammans med 22 andra organisationer i ett remissvar.

· Föreningsnytt, Opinion
Aktivister demonstrerar för rätten till ett liv utan gift. Foto: Oscar Barajas

Vad är grejen med bekämpningsmedlet glyfosat och varför bör det förbjudas?

Under hösten kommer EU:s medlemsländer att rösta om huruvida bekämpningsmedlet glyfosat, som bedöms som sannolikt cancerframkallande, ska fortsätta att tillåtas. Här hittar du viktig information om varför vi tycker att Sverige bör rösta nej till en förlängd licens.

· Föreningsnytt, Opinion

”Fascismen ska krossas”

Det är ansvarslöst att nazister får tillstånd att demonstrera för att sprida skräck i vårt samhälle. Det är ansvarslöst att låta rasism och fördomar få etsa fast sitt hat i våra offentliga rum.

· Föreningsnytt, Opinion

Stå upp för det giftfria jordbruket

”Under hösten 2017 har Sverige möjlighet att ta ställning och rösta nej till en förlängd licens av bekämpningsmedlet glyfosat i EU. Ett förbud inom unionen skulle vara en viktig signal mot omvärlden och ett steg på vägen mot ett giftfritt jordbruk globalt, där mänskliga rättigheter och miljö står i centrum.” Det skriver Latinamerikagruppernas talesperson för mat och mänskliga rättigheter Karin Ericsson.

· Opinion

Vi kräver att FN stoppar folkmorden och avskogningen i Amazonas

”Det finns ett akut behov av internationellt beskydd från FN för att hindra ytterligare folkmord, skövling av regnskog och kränkningar av befolkningens rättigheter, samt för att utkräva ansvar för de kränkningar av mänskliga rättigheter, brott och folkmord som redan har skett”, skriver Silvia Ana González och Carmen Blanco Valer för Latinamerikagruppernas temagrupp Buen Vivir & Naturens Rättigheter.

· Föreningsnytt, Opinion