Debattartikel i Aktuellhallbarhet.se

Svenska medborgare äger genom AP-fondernas pensionsinvesteringar, över 2000 miljarder i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag runtom i världen. Företag som bidrar till skövlingen av regnskog, eldar på klimatkrisen och bidrar till omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Majoriteten av dessa investeringar kan vi inte välja bort. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna till FN 1 november 2021.

Över 2000 miljarder. Det är svårt att föreställa sig hur mycket pengar det faktiskt är. Särskilt för privatpersoner med klimatångest som vänder och vrider på kakpaketet för att undvika palmolja samt skippar bensinbilen för att cykla till jobbet i ur och skur till förmån för klimatet. Som enskild individ kan vi göra små justeringar i vår livsstil. Men genom att verka för att AP-fonderna istället investerar våra pensionspengar på ett sätt som värnar om hållbar utveckling, kan vi verkligen göra skillnad.

Våra makthavare; Riksdagens pensionsgrupp, de statliga AP-fonderna och det så kallade Etikrådet är väl medvetna om de samhällsproblem och kränkningar som deras investeringar bidrar till. Vi inom civilsamhället har vid flera tillfällen bjudit in dem för att träffa människorna som är direkt drabbade. Inbjudningar som avböjts med orden ”Det har vi inte tid med, trevlig helg”.

Trots att vi talar om offentliga myndigheter som förvaltar vårt gemensamma pensionskapital anser de sig inte ha tid att diskutera hur våra pengar ska investeras för att inte bidra till miljöförstörelse och mänskliga rättigheter. Det är chockerande. FN:s klimatpanel har gång på gång meddelat oss att vi börjar få slut på tid för att ställa om och då har vi inte tid med AP-fonderna och Etikrådets undanflykter.

Eftersom våra politiker och dessa myndigheter inte tar denna fråga på allvar har den i stället landat på oss i civilsamhället. Vårt förtroende för de statliga AP-fonderna är förbrukat. Det är därför vi anmälde AP-fonderna till FN. Avinvestera klimatskadliga och kränkande investeringar nu!

Som privatperson kan du fortsätta att trycka på för förändring genom att visa ditt missnöje du med.  Maila och ring till Etikrådet och AP-fonderna i dag.  Gå in på www.vianmalerapfonderna.nu för att veta mer.

Vi som anmäler AP-fonderna är:

Afrikagrupperna, Amazon Watch Sverige, Divestera AP-fonderna, Kristna Fredsrörelsen, FIAN Sverige, Gudrun Schyman, ordförande för klimatnätverket Fria Pensionärer, Jordens Vänner och K.G. Hammar, f.d. ärkebiskop samt människorättsjuristen Parul Sharma.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Fotografier från folkupproret 2019 i Chile

Detta är ett projekt som utarbetas av Latinamerikagruppernas temagrupp ”Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika” i samarbete med Chile Desperto – Suecia. År 1973 påverkades de rikas intressen i Chile när presidenten för koalitionen Unidad Popular, Salvador Allende, genomförde ett regeringsprogram som syftade till att undanröja de enorma sociala ojämlikheterna som hade funnits fram till dess. ​ Det var då […]

· Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter

Temagruppens motion vann i kategori ”Klimat -och miljörättvisa” i årets klimatriksdag

Latinamerikagruppernas temagruppen Buen Vivir och Naturens Rättigheter lämnade in en motion (motion 114) till 2022 års klimatriksdag om naturens rättigheter och skydd för miljöförsvarare. Motionen vann i sin kategori ”Klimat -och miljörättvisa” och var alltså en av tolv motioner som igår över lämnades till representanter för alla riksdagspartier utom SD.

· Nyheter

Regeringens beslut kränker urfolksrätten

Tillsammans med andra människorättsorganisationer riktar vi kritik mot det omdebatterade gruvprojektet i Kallak/Gállok.

· Nyheter, Debatt & opinion

Samtal om mänskliga rättigheter i Colombia

Välkomna på ett samtal och filmvisning som hålls av Latinamerikagrupperna i Eskilstuna och Eskilstuna folkhögskola!

· Nyheter, Evenemang

150 000 familjer i Brasilien riskerar att förlora sina hem

Just nu riskerar över 150 000 familjer i Brasilien att förlora sina hem. Därför har De jordlösas rörelse lanserat en namninsamling, ZERO Evictions, som du kan skriva under!

· Nyheter