Debattartikel i Aktuellhallbarhet.se

Svenska medborgare äger genom AP-fondernas pensionsinvesteringar, över 2000 miljarder i fossila tillgångar, palmolje- och sojajättar och köttbolag runtom i världen. Företag som bidrar till skövlingen av regnskog, eldar på klimatkrisen och bidrar till omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Majoriteten av dessa investeringar kan vi inte välja bort. Det vill vi ändra på och därför anmälde vi AP-fonderna till FN 1 november 2021.

Över 2000 miljarder. Det är svårt att föreställa sig hur mycket pengar det faktiskt är. Särskilt för privatpersoner med klimatångest som vänder och vrider på kakpaketet för att undvika palmolja samt skippar bensinbilen för att cykla till jobbet i ur och skur till förmån för klimatet. Som enskild individ kan vi göra små justeringar i vår livsstil. Men genom att verka för att AP-fonderna istället investerar våra pensionspengar på ett sätt som värnar om hållbar utveckling, kan vi verkligen göra skillnad.

Våra makthavare; Riksdagens pensionsgrupp, de statliga AP-fonderna och det så kallade Etikrådet är väl medvetna om de samhällsproblem och kränkningar som deras investeringar bidrar till. Vi inom civilsamhället har vid flera tillfällen bjudit in dem för att träffa människorna som är direkt drabbade. Inbjudningar som avböjts med orden ”Det har vi inte tid med, trevlig helg”.

Trots att vi talar om offentliga myndigheter som förvaltar vårt gemensamma pensionskapital anser de sig inte ha tid att diskutera hur våra pengar ska investeras för att inte bidra till miljöförstörelse och mänskliga rättigheter. Det är chockerande. FN:s klimatpanel har gång på gång meddelat oss att vi börjar få slut på tid för att ställa om och då har vi inte tid med AP-fonderna och Etikrådets undanflykter.

Eftersom våra politiker och dessa myndigheter inte tar denna fråga på allvar har den i stället landat på oss i civilsamhället. Vårt förtroende för de statliga AP-fonderna är förbrukat. Det är därför vi anmälde AP-fonderna till FN. Avinvestera klimatskadliga och kränkande investeringar nu!

Som privatperson kan du fortsätta att trycka på för förändring genom att visa ditt missnöje du med.  Maila och ring till Etikrådet och AP-fonderna i dag.  Gå in på www.vianmalerapfonderna.nu för att veta mer.

Vi som anmäler AP-fonderna är:

Afrikagrupperna, Amazon Watch Sverige, Divestera AP-fonderna, Kristna Fredsrörelsen, FIAN Sverige, Gudrun Schyman, ordförande för klimatnätverket Fria Pensionärer, Jordens Vänner och K.G. Hammar, f.d. ärkebiskop samt människorättsjuristen Parul Sharma.

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile

I samarbete med Svensk Kubanska föreningen arrangerar vi just nu en föreläsningsturné med Sandra Trafilaf från Chile.

· Nyheter

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter