Latinamerikagrupperna

Det var den 12 oktober 1492 som Christofer Columbus steg i land i Abya Yala, den kontinent som skulle komma att kallas Amerika. År 1992 började flera länder i Amerika och Europa att förbereda firandet av det gått 500 år sedan dess.

Men kolonialismen är ingenting att fira. Den 12 oktober var starten på mer än fem hundra år av folkmord, plundringar och hård exploatering av människor och natur. Majoriteten av Latinamerikas urfolk utplånades genom mord och sjukdomar och genom rasism rättfärdigades övergrepp på deras kultur, språk, kunskaper och världssyn.

Ett förtryck som fortsätter än idag. Trots internationella överenskommelser utsätts urfolk och afroättlingar alltjämt för rasism och systematiska kränkningar av sina mänskliga rättigheter.

I över 500 år har urfolken i Latinamerika kämpat naturens rättigheter och sina rättigheter. Därför har urfolken utnämnt den 12 oktober till urfolkens kampdag.

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat, men vi kan uppmärksamma den 12 oktober och visa vår solidaritet.

Världen över lever urfolk i områden rika på naturresurser, vilka eftertraktas av en ständigt växande utvinningsindustri. I Latinamerika vittnar urfolksorganisationer om hur regeringar ingår affärsuppgörelser med multinationella företag som tillåts bedriva aggressiv gruvdrift, skogsskövling eller utvinning av andra naturresurser på urfolkens territorium. Dessa övergrepp görs trots att de flesta länder i regionen har skrivit under konventionen för urfolks rättigheter (ILO 169) som ger urfolk rätt till sina territorier och delaktighet i beslut som rör dessa.

Eduardo Mendúa, Conaies internationella samordnare, mördades den 26 februari 2023. Foto: Leonidas Iza

När urfolkens miljöaktivister sedan protesterar utsätts de för dödshot, mordförsök, förföljelse, sexuellt våld och kriminalisering genom att anklagas för olika typer av brott. Enligt organisationen Global Witness  mördades flest miljöaktivister under 2023 i Brasilien. Näst flest aktivister mördades i Colombia och sedan följer Demokratiska republiken och Ecuador – där Conaies internationella samordnare, Eduardo Mendúa, tillhörande Kofánfolket i Sucumbío, mördades den 26 februari 2023. Läs mer i inlägget här

Detta systematiska våld är ett resultat av internationella regelverk och handelsavtal som öppnat upp för privatisering av naturtillgångar, i kombination med en utbredd straffrihet för företag som gör sig skyldiga till grova brott.

I samband med urfolkens kampdag den 12 oktober kräver vi därför att svenska AP-fonderna ska sluta investera våra pensionspengar i verksamheter som förstör miljön och bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter.

Läs mer om AP-fondernas investeringar här

Läs också vår Guide till att sluta finansiera miljöbrott i Amazonas här

 

#diadelaresistenciaindigena

#nadaquecelebrar

#Schysstapensioner

Vill du vara med och stötta Latinamerikagruppernas arbete?