Jag reste till Colombia för att delta i en historisk händelse; söndagen den 2 oktober skulle gå till historien som dagen då det colombianska folket satte punkt för världens längsta inbördeskrig.

Efter 60 år av blodig och smutsig väpnad konflikt var det få som förväntade sig något annat än att Colombia skulle rösta ja till fredsavtalet mellan regeringen och Farc-gerillan. Ett avtal som undertecknats för mindre än en vecka sedan, efter fyra år av intensiva förhandlingar.

Dagen blev förvisso historisk, men inte på det sätt som jag hade väntat mig, eller för den delen hoppats på.

Efter en förmiddag i spöregn spricker solen upp och skapar perfekta förutsättningar för en folkfest. Klockan 16:00 börjar torget El parque de los hippies, att fyllas av vitklädda människor. Inom kort är vi ett hundratal som samlats för att motta det historiska fredsbeskedet.

– När börjar det? frågar jag en av funktionärerna, och syftar på rösträkningen.

– Festen börjar strax efter fem, när vi fått resultatet, och håller på till fem på morgonen, svarar han skämtsamt och skrattar.

Glädje, hopp och framtidstro präglar stämningen på torget. Människor i klungor pratar högt och skrattar. Ansikten är målade i Colombias färger och stora vita fanor dansar i vinden.

Rösträkningen börjar och storbildsskärmen på torget visar i tur och ordning resultaten för respektive region. Inom loppet av en halvtimme har stämningen på torget förändrats.

För varje nytt valdistrikt blir stämningen mer och mer dämpad. Antioquia 62 procent emot och 37,99 procent för; Casanare 71,14 procent emot och 18,85 procent för, och så rullar det på. Undantagen är Bogotá och de hårdast krigsdrabbade regionerna så som; Nariño, Putumayo, Vaupés och Chocó där ja vann med stor marginal. Då hörs glädjeropen åter, om än märkbart försvagade. Blickar fokuserar allt mer på skärmen…

Plötsligt är nederlaget ett faktum. Strax efter 17:00 kommer beskedet som få hade förutspått: Colombia valde att förkasta det historiska fredsavtalet.

Som en käftsmäll drabbar detta besked oss på torget. Ryggar som kröks, människor brister ut i gråt; några i stillsam besvikelse, andra i djup förtvivlan och sorg. Människor kramas, telefoner ringer och höjda röster försöker förstå det inträffade. De vita flaggorna, som bara timmar tidigare segervisst viftats i vinden, rullas nu nedslaget ihop. En grupp samlas och utropar: –  seguimos?  – Si, seguimos, seguimos, seguimos! Ska vi fortsätta? – Ja, vi ska fortsätta, fortsätta, fortsätta! Därefter börjar massorna lunkande lämna torget. Den stora fredsfesten uteblev.

Min första känsla är skam.

Hur är det möjligt? Hur kan mitt folk välja att nacka den åtråvärda fredsduvan istället för att låta den slå sina vita vingar över vårt sargade land? Hur kan vi svika alla de människor som offrats i konflikten? Hur kan vi frånta våra barn möjligheten till en bättre framtid?

Jag skäms och försöker gnugga känslan av overklighet ur ögonen. Sedan inser jag att jag befinner mig den magiska realismens land, där allt kan hända…och också gör det!

Jag tänker på Gabriel Garcia Marquez och på hur han som ingen annan kunde sätta fingret på det magiska land som är Colombia….Macondo, och mitt i all min förtvivlan och sorg hör jag en tröstande röst:

– Vem sa att det skulle vara lätt? Detta är bara början. Vi får kämpa vidare, säger min far med tårfyllda ögon.

Det är så jag föreställer mig honom i alla fall. I verkligheten förlorade jag honom i den colombianska konflikten för över trettio år sedan.

Idag gråter vi, men imorgon fortsätter kampen för en bättre värld; för de som inte längre finns med oss, för våra barn, för ett Colombia i fred!

Text och foto: Sori Lundqvist

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerikagrupperna solidariserar med de strejkande rörelserna i Ecuador

Latinamerikagrupperna solidariserar med de organisationer, sociala rörelser och privatpersoner som deltar i strejken i Ecuador, mot den nuvarande presidenten Guillermo Lassos nyliberala politik.

· Nyheter

Brasiliens jordlösa behöver din solidaritet

MST slog ner regeringens vräkningsorder i mars i år. De kan de göra det igen men behöver vår solidaritet. Sprid ordet till dina vänner, familjer och bekanta och skriv under namninsamlingen! 

· Nyheter

Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer reagerar på Sveriges beslutet att drastiskt minska Sveriges utvecklingssamarbete

Sveriges beslut att ta 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten för att täcka flyktingkostnaderna från Ukraina kan få allvarliga konsekvenser för våra samarbetsorganisationer i Latinamerika. I brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson ber våra samarbetsorganisationer att den svenska regeringen att omvärdera beslutet.

· Nyheter

Skriv under uppropet för att rädda biståndet

Vi accepterar inte att Sverige backar när biståndet behövs mer än någonsin. Vi behöver din röst. Skriv under uppropet för att rädda biståndet!

· Nyheter

Kom och ta del av en av årets mest inspirerande dagar! – Folkets Forum

I samband med miljökonferen Stockholm+50 ordnar civilsamhället ett alternativt möte, Folkets Forum. Här går folkrörelser och civilsamhället tillsammans för att organisera sig, med fokus på hur vi i praktiken går framåt för att bidra till en mer hållbar, rättvis värld. Folkets Forum äger rum den 31 maj-1 juni i ABF-huset i centrala Stockholm och är öppet för alla.

· Nyheter, Evenemang

Temagrupp med principförklaring: Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika.

Som skapare av denna temagrupp Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika anser vi att det är mycket viktigt att arbeta och upprätthålla solidariteten med dem som utsätts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, för rättvisa och för värdigheten hos de människor som försvarar sina rättigheter. Vi är en grupp som styrs av SAL:s stadgar och som utför vårt arbete kollektivt, demokratiskt och oberoende av politiska partier, religion etc.  Solidaritet är ömhet mellan folk och mellan folk.

· Nyheter

Digitaliseringen – hot och möjlighet

Som månadsgivare bidrar du bland annat till agroekologiska skolor för unga småbrukare i Latinamerika. Läs mer om dessa här.

· Nyheter

Fotografier från folkupproret 2019 i Chile

Detta är ett projekt som utarbetas av Latinamerikagruppernas temagrupp ”Solidaritet och mänskliga rättigheter i Chile och Latinamerika” i samarbete med Chile Desperto – Suecia. År 1973 påverkades de rikas intressen i Chile när presidenten för koalitionen Unidad Popular, Salvador Allende, genomförde ett regeringsprogram som syftade till att undanröja de enorma sociala ojämlikheterna som hade funnits fram till dess. ​ Det var då […]

· Nyheter

Latinamerikagrupperna tillsätter ny verksamhetsledare

Glada nyheter! Latinamerikagrupperna är oerhört glada över att kunna meddela att vi anställer Tove Melin som verksamhetsledare! Anställningen börjar den 1 maj, men i praktiken kommer Tove att börja sitt arbete hos oss från och med september eftersom hon fram tills dess är föräldraledig. Hon tar alltså över rollen som Oscar Barajas för tillfället har […]

· Nyheter

Podd på enkel spanska

Latinamerikagrupperna presenterar ett ny poddserie: Latinoamérica Testifica. Fem avsnitt på spanska om strukturella problem i Latinamerika, i relation till klimatet och mänskliga rättigheter.

· Nyheter