Cloc/La Via Campesina demonstrerar den första maj i centrala Bogotá, Colombia.

Berta Cáceres vive vive! La lucha sigue sigue! (Berta Cáceres lever lever! Kampen fortsätter fortsätter!) ropar representanter för småbrukare från hela den latinamerikanska kontinenten efter att dottern till den mördade honduranske småbrukarledaren, Olivia Cáceres, talat på öppnandet av småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesinas andra kontinentala stormöte som anordnas i Colombia 1-4 maj.

Diego Montón, Cloc/La Via Campesina, talar på första maj i Bogotá, Colombia

Vi, Markus Malm och Marlene Sosa Mercado, befinner oss i Colombia för att samtala med småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesina(CLOC/LVC) om gemensamma politiska intressen, visa vår solidaritet för den kamp de för, samt för att följa upp den verksamhet vi stödjer.

Stormötet startar i huvudstaden Bogotá där det kontinentala småbrukarnätverket demonstrerar tillsammans med det colombianska folket på arbetarrörelsens internationella högtidsdag, den första maj. Efter timmar i demonstrationståget med gassande sol är vi framme vid samlingsplatsen och torget Simón Bolívar mitt i centrala Bogotá. Diego Montón, språkrör för CLOC/LVC stiger upp på talarscenen för att framföra vikten av samverkan mellan småbrukare, fackförbund, studenter och andra sektorer i samhället för att i en enad kamp förändra de förtryckande politiska och ekonomiska strukturerna. Diego talar även om småbrukarnätverkets roll som extern observatör i fredsprocessen i Colombia. Ett uppdrag de fått av den Colombianska regeringen och av FARC-gerillan. Nätverket CLOC/LVC kräver att regeringen följer avtalen och den plan man överenskommit. De kräver även att mördandet av sociala ledare – som krävt mer än 40 liv i år – upphör.

Några timmar senare befinner vi oss strax utanför Bogotá på en kursgård där stormötet kommer att hållas. Vi är här med cirka 200 deltagare som tillsammans representerar 80 nationella organisationer från 22 länder i Latinamerika. Platsen är väldigt vacker och naturen runt omkring inger ett lugn som ger utrymme för att fokusera på det politiska arbete som mötesdeltagarna har framför sig dessa dagar.

En av inledningstalarna är Olivia Cáceres, dotter till Berta Cáceres, urfolk och miljökämpe, som mördades för drygt ett år sedan för sin kamp mot ett dammbygge i Honduras. Dotterns tal är starkt och berör oss djupt. Den solidaritet som visats hennes mamma, från småbrukarnätverket CLOC/LVC och från organisationer världen över, har gett henne styrka.

– Kampen som Berta förde dog inte med Berta. Berta lever vidare genom att vi fortsätter att kämpa för våra rättigheter i alla länder, säger Olivia.

Marlene Sosa Mercado och Markus Malm på Cloc/La Via Campesinas andra kontinentala stormöte

Framför oss väntar nu några dagar av diskussioner och möten. Bland annat kommer diskussionerna att handla om politiska utmaningar och möjligheter, fredsprocessen i Colombia och situationen i Venezuela. Men även om behovet av en samhällsförändring mot ett socialistiskt samhälle som bygger på feminism och matsuveränitet. Samtal kommer även att föras kring hur de nationella organisationerna kan stärka sitt kampanjarbete. En av kampanjerna CLOC/LVC driver är kampanjen mot kemiska bekämpningsmedel, som inspirerat och bidragit till den kampanj som vi inom Latinamerikagrupperna nu även lanserat #LivUtanGift.

Marlene Sosa Mercado, programhandläggare

Markus Malm, verksamhetsledare

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter