Cloc/La Via Campesina demonstrerar den första maj i centrala Bogotá, Colombia.

Berta Cáceres vive vive! La lucha sigue sigue! (Berta Cáceres lever lever! Kampen fortsätter fortsätter!) ropar representanter för småbrukare från hela den latinamerikanska kontinenten efter att dottern till den mördade honduranske småbrukarledaren, Olivia Cáceres, talat på öppnandet av småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesinas andra kontinentala stormöte som anordnas i Colombia 1-4 maj.

Diego Montón, Cloc/La Via Campesina, talar på första maj i Bogotá, Colombia

Vi, Markus Malm och Marlene Sosa Mercado, befinner oss i Colombia för att samtala med småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesina(CLOC/LVC) om gemensamma politiska intressen, visa vår solidaritet för den kamp de för, samt för att följa upp den verksamhet vi stödjer.

Stormötet startar i huvudstaden Bogotá där det kontinentala småbrukarnätverket demonstrerar tillsammans med det colombianska folket på arbetarrörelsens internationella högtidsdag, den första maj. Efter timmar i demonstrationståget med gassande sol är vi framme vid samlingsplatsen och torget Simón Bolívar mitt i centrala Bogotá. Diego Montón, språkrör för CLOC/LVC stiger upp på talarscenen för att framföra vikten av samverkan mellan småbrukare, fackförbund, studenter och andra sektorer i samhället för att i en enad kamp förändra de förtryckande politiska och ekonomiska strukturerna. Diego talar även om småbrukarnätverkets roll som extern observatör i fredsprocessen i Colombia. Ett uppdrag de fått av den Colombianska regeringen och av FARC-gerillan. Nätverket CLOC/LVC kräver att regeringen följer avtalen och den plan man överenskommit. De kräver även att mördandet av sociala ledare – som krävt mer än 40 liv i år – upphör.

Några timmar senare befinner vi oss strax utanför Bogotá på en kursgård där stormötet kommer att hållas. Vi är här med cirka 200 deltagare som tillsammans representerar 80 nationella organisationer från 22 länder i Latinamerika. Platsen är väldigt vacker och naturen runt omkring inger ett lugn som ger utrymme för att fokusera på det politiska arbete som mötesdeltagarna har framför sig dessa dagar.

En av inledningstalarna är Olivia Cáceres, dotter till Berta Cáceres, urfolk och miljökämpe, som mördades för drygt ett år sedan för sin kamp mot ett dammbygge i Honduras. Dotterns tal är starkt och berör oss djupt. Den solidaritet som visats hennes mamma, från småbrukarnätverket CLOC/LVC och från organisationer världen över, har gett henne styrka.

– Kampen som Berta förde dog inte med Berta. Berta lever vidare genom att vi fortsätter att kämpa för våra rättigheter i alla länder, säger Olivia.

Marlene Sosa Mercado och Markus Malm på Cloc/La Via Campesinas andra kontinentala stormöte

Framför oss väntar nu några dagar av diskussioner och möten. Bland annat kommer diskussionerna att handla om politiska utmaningar och möjligheter, fredsprocessen i Colombia och situationen i Venezuela. Men även om behovet av en samhällsförändring mot ett socialistiskt samhälle som bygger på feminism och matsuveränitet. Samtal kommer även att föras kring hur de nationella organisationerna kan stärka sitt kampanjarbete. En av kampanjerna CLOC/LVC driver är kampanjen mot kemiska bekämpningsmedel, som inspirerat och bidragit till den kampanj som vi inom Latinamerikagrupperna nu även lanserat #LivUtanGift.

Marlene Sosa Mercado, programhandläggare

Markus Malm, verksamhetsledare

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Krönika

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Krönika

En Pandemi som blottar en hel kontinent

Gästkrönika av David Gutierrez Arvidsson, M.A. i Diplomati och Internationella Relationer med inriktning inom Latinamerikastudier och Återuppbyggnad av städer efter konflikter från Seton Hall University, USA.

· Krönika

Livet går vidare i Colombia

Universitetslektorn Maria Deldén gästskriver om Colombia och fredsavtalet som alltjämt har en central plats i landets politik och på befolkningens läppar.

· Krönika

Vårt motstånd ska inte förminskas

Det har i vanlig ordning varit ett tufft år för kvinnor världen över. Jag kommer alltid minnas när mina sociala medier-flöden fylldes av mina vänners vittnesmål av att ha upplevt sexuella trakasserier och våld, hur vi skrollade oss igenom dagarna, fylldes av ilska och systerskap, av bottenlös sorg och brinnande kamplust om vartannat.

· Krönika

Tillsammans skapar vi den framtid vi behöver

Evelina Sartori Valck och Linn O’Connell skriver om sin tid på de Jordlösa rörelses (MST) skola Florestan Fernandes i Brasilien.

· Krönika
Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svensson håller tal på en manifestation på medborgarplatsen den 12 oktober 2017. Foto: Lovisa Prage

”Halleluja, vi har blivit räddade av den vite mannen”

Den 7 oktober samlades ett 30-tal aktivister på medborgarplatsen i Stockholm för att visa solidaritet med världens miljöaktivister. Läs Latinamerikagruppernas ordförande Itza Orozco Svenssons tal från manifestationen.

· Krönika
La Via Campesinas slutmarsch i Bilbao i juli 2017. Foto La Via Campesina

Rörelsen som växer för att förändra världen

I veckan avslutade La Via Campesina – den globala rörelsen för småbrukare, urfolk och lantarbetare – sin sjunde internationella konferens som denna gång hölls i Baskien. 500 delegater från 72 länder deltog för att representera de 200 miljoner människor som ingår i detta globala nätverk.

· Krönika
Foto: Sori Lundqvist

En kommunikatörs bokslut

Efter sex år på Latinamerikagruppernas kontor i Stockholm fick vår kommunikatör Sori Lundqvist möjligheten att under ett års tid arbeta på kontoret i Ecuador. Nu är året snart över och i denna krönika gör hon ett symboliskt bokslut.

· Krönika

”Att lära mig om deras kamp är något av det största jag varit med om”

Efter fem månader i Colombia reser jag tillbaka till Sverige med en ryggsäck fylld av nya upplevelser, kunskaper och relationer. Jag har varit där som praktikant hos organisationen Coordinador Nacional Agrario (CNA), som är en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Colombia.

· Krönika

I sojafälten: ”Doften av gift är stark och väldigt obehaglig”

Jag har nu varit nästan tre månader i byn Limoy II i Alto Paraná i östra Paraguay, i gränslandet till Brasilien. För att komma till byn från närmaste motorväg måste man åka ca 25 minuter genom det så kallade ”Mar de Soja”, ett hav av enbart genmodifierad soja – den enda sortens hav det kustlösa landet Paraguay har att erbjuda.

· Krönika