Cloc/La Via Campesina demonstrerar den första maj i centrala Bogotá, Colombia.

Berta Cáceres vive vive! La lucha sigue sigue! (Berta Cáceres lever lever! Kampen fortsätter fortsätter!) ropar representanter för småbrukare från hela den latinamerikanska kontinenten efter att dottern till den mördade honduranske småbrukarledaren, Olivia Cáceres, talat på öppnandet av småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesinas andra kontinentala stormöte som anordnas i Colombia 1-4 maj.

Diego Montón, Cloc/La Via Campesina, talar på första maj i Bogotá, Colombia

Vi, Markus Malm och Marlene Sosa Mercado, befinner oss i Colombia för att samtala med småbrukarnätverket Cloc/La Vía Campesina(CLOC/LVC) om gemensamma politiska intressen, visa vår solidaritet för den kamp de för, samt för att följa upp den verksamhet vi stödjer.

Stormötet startar i huvudstaden Bogotá där det kontinentala småbrukarnätverket demonstrerar tillsammans med det colombianska folket på arbetarrörelsens internationella högtidsdag, den första maj. Efter timmar i demonstrationståget med gassande sol är vi framme vid samlingsplatsen och torget Simón Bolívar mitt i centrala Bogotá. Diego Montón, språkrör för CLOC/LVC stiger upp på talarscenen för att framföra vikten av samverkan mellan småbrukare, fackförbund, studenter och andra sektorer i samhället för att i en enad kamp förändra de förtryckande politiska och ekonomiska strukturerna. Diego talar även om småbrukarnätverkets roll som extern observatör i fredsprocessen i Colombia. Ett uppdrag de fått av den Colombianska regeringen och av FARC-gerillan. Nätverket CLOC/LVC kräver att regeringen följer avtalen och den plan man överenskommit. De kräver även att mördandet av sociala ledare – som krävt mer än 40 liv i år – upphör.

Några timmar senare befinner vi oss strax utanför Bogotá på en kursgård där stormötet kommer att hållas. Vi är här med cirka 200 deltagare som tillsammans representerar 80 nationella organisationer från 22 länder i Latinamerika. Platsen är väldigt vacker och naturen runt omkring inger ett lugn som ger utrymme för att fokusera på det politiska arbete som mötesdeltagarna har framför sig dessa dagar.

En av inledningstalarna är Olivia Cáceres, dotter till Berta Cáceres, urfolk och miljökämpe, som mördades för drygt ett år sedan för sin kamp mot ett dammbygge i Honduras. Dotterns tal är starkt och berör oss djupt. Den solidaritet som visats hennes mamma, från småbrukarnätverket CLOC/LVC och från organisationer världen över, har gett henne styrka.

– Kampen som Berta förde dog inte med Berta. Berta lever vidare genom att vi fortsätter att kämpa för våra rättigheter i alla länder, säger Olivia.

Marlene Sosa Mercado och Markus Malm på Cloc/La Via Campesinas andra kontinentala stormöte

Framför oss väntar nu några dagar av diskussioner och möten. Bland annat kommer diskussionerna att handla om politiska utmaningar och möjligheter, fredsprocessen i Colombia och situationen i Venezuela. Men även om behovet av en samhällsförändring mot ett socialistiskt samhälle som bygger på feminism och matsuveränitet. Samtal kommer även att föras kring hur de nationella organisationerna kan stärka sitt kampanjarbete. En av kampanjerna CLOC/LVC driver är kampanjen mot kemiska bekämpningsmedel, som inspirerat och bidragit till den kampanj som vi inom Latinamerikagrupperna nu även lanserat #LivUtanGift.

Marlene Sosa Mercado, programhandläggare

Markus Malm, verksamhetsledare

 

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter