Under perioden 8 mars till den 15 mars 2019 deltog kvinnor från hela Latinamerika i olika manifestationer, seminarier och debatter mot kapitalismens och patriarkatets strukturella våld.

Här kan du se och läsa om några aktioner som arrangerades av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Brasilien, Colombia och Guatemala. Se även informationen om vårt egna seminarium med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från Colombia.

#Brasilien

Under slogan ”För kvinnors liv, vi är alla Marielle” protesterade tusentals kvinnor i Brasilien i protest mot nedmontering av landets sociala trygghetssystem, ökningen av mord på kvinnor och mot den sittanden presidenten Bolsonaros politik, samt för att uppmärksamma mordet på feministen Marielle Franco.

Den 14 mars 2019, på årsdagen av mordet på Marielle Franco, arrangerade kvinnor från De jordlösas rörelse (MST) och Rörelsen för folkligt inflytande (MAM) en aktion för att hylla Marielle Franco och hennes miljöengagemang. I protest mot de sociala och miljömässiga brott som gruvföretaget Vale gjort sig skyldiga till i delstaten Mina Gerais blockerades företagets tågspår.

#Colombia

I Colombia arrangerade kvinnor från den nationella jordbruksorganisationen CNA ett möte i Cauca, ett territorium som är hårt drabbat av våld och statlig förföljelse. Kvinnorna krävde ett stopp på den våg av mord och juridiska processer som hotar landets sociala ledare. Att försvara rätten till liv, fred och territorium bör inte vara förenat med livsfara, exil, eller fängelse. Det en medborgerlig rättighet i ett land som strävar efter verklig demokrati.

#Guatemala

I Guatemala manifesterade kvinnor för rättvisa och för att stoppa straffriheten för våld och mord på landets kvinnor. Enligt offentliga uppgifter utsätts i genomsnitt 119 kvinnor dagligen för någon form av fysiskt, ekonomiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld.

#Sverige

Tillsammans med FUF arrangerade Latinamerikagrupperna ett samtal med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från organisationen Fensuagro, Colombia. Samtalet handlade om situationen för landsbygdens kvinnor i respektive land och om deras organisationers arbete för att stärka kvinnors deltagande i samhället och politiken.

#8M
#8M2019
#8Marzo
#8Mars
#MujeresEnLucha
#DerechosCampesinosYa

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Internationella kvinnodagen 8 mars – för solidaritet med kvinnors kamp världen över

Intervju med vice ordförande på CONAIE Zenaida Yasacama om hennes arbete på CONAIE och hennes personliga drömmar och ambitioner av våra utlandspraktikanter i Ecuador Nina Rodriguez, Lena Högberg, Amanda Persson och Joel Rygler.

· Nyheter, Jobb & praktik

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, Guatemala

Intervju med Susana Toj Castro, aktivist och medlem i urfolks- och småbrukarorganisationen Waqib’ Kej, av våra utlandspraktikanter i Guatemala Emma Ekwall, Per Eklund och Elin Sandlund.

· Nyheter, Jobb & praktik

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS – FÖR SOLIDARITET MED KVINNORS KAMP VÄRLDEN ÖVER! INTERVJU FRÅN BOLIVIA

Intervju med Gabriel Jancko, medlem i kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, av våra utlandspraktikanter i Bolivia Abigail Tapia Engström, Fanny Hagberg och Vera Austrell.

· Nyheter, Jobb & praktik

Felaktiga autogirodragningar

Istället för en ordinarie dragning av medlemsavgiften på 20 kr gjordes igår istället en dragning på 240 kr, dvs medlemsavgiften för hela året.

Vi jobbar på att så snart som möjligt göra en återbetalning av alla felaktiga dragningar och ber så mycket om ursäkt för detta missöde.

· Nyheter

Konflikt om oljeutvinningen i Amazonas skördar ännu ett liv i Ecuador

Ytterligare en social ledare är mördad. denna gång medlem i Latinamerikagruppernas samarbetsorganisation Conaie i Ecuador. Eduardo Mendúa, en av ledarna för ursprungsfolken i Ecuador, mördades utanför sitt hem kl. 17 på söndagseftermiddagen den 26:e februari 2023.

· Nyheter

Har du tagit del av vårt arbete under 2022?

Har du tagit del av vårt arbete under 2022? Vi skulle verkligen uppskatta om du ville hjälpa oss att bli bättre genom att fylla i den här enkäten, som utgör en del av vår verksamhetsutveckling! Enkäten är helt anonym och bör endast ta några få minuter i anspråk. Stort tack på förhand! Du hittar enkäten […]

· Nyheter

Rasism och djupt socialt missnöje bakom protesterna i Peru

Sedan mer än två månader tillbaka skakas Peru av lokala generalstrejker, vägblockader och folkliga mobiliseringar. Protester som har besvarats med polisövervåld, vilket har resulterat i mer än sextio dödade och hundratals skadade demonstranter.

· Nyheter, Debatt & opinion

Peruanska Lourdes Huanca från FENMUCARINARP på Sverigebesök

Mellan den 18-23 februari 2023 är Lourdes Huanca, småbrukar- och urfolkskvinna samt ordförande för Perus nationella kvinnoorganisation för bönder, ursprungsfolk, löntagare och hantverkare (FENMUCARINARP) på besök i Sverige för att informera om situationen i Peru.  Under veckan deltar Lourdes Huanca i två evenemang som samarrangeras av Latinamerikagrupperna. Den 18 februari 2023: Öppet samtal med Lourdes […]

· Nyheter, Evenemang
Årsmöte på Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle 2018. Foto: Sori Lundqvist

Välkommen till Latinamerikagruppernas årsmöte 2023

Nu är det återigen dags för årsmöte den 13 maj! Ett tillfälle för dig som medlem att vara med att styra föreningens arbete. 

· Nyheter, Evenemang

Fröer ska få vara fria – Ett porträtt om Vera Lúcia och kampen om fröerna

Småbrukarrörelsen MPA- Movimen dos pequenos agricultores- har sedan 90-talet kämpat för småbrukares rättigheter, nationellt som internationellt. Ett steg i detta led är att garantera att jordbrukarna kan få fortsätta göra det de är bästa på, producera den mat som vi alla behöver för att leva. Ska man odla så behövs det fröer. “Fröer är grunden till produktion och reproduktion av liv”- detta säger Vera Lúcia, jordbrukare och aktivist inom MPA. Vera Lúcia är en “guardiã de sementes” -en skyddsängel för fröer.

· Nyheter