Under perioden 8 mars till den 15 mars 2019 deltog kvinnor från hela Latinamerika i olika manifestationer, seminarier och debatter mot kapitalismens och patriarkatets strukturella våld.

Här kan du se och läsa om några aktioner som arrangerades av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Brasilien, Colombia och Guatemala. Se även informationen om vårt egna seminarium med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från Colombia.

#Brasilien

Under slogan ”För kvinnors liv, vi är alla Marielle” protesterade tusentals kvinnor i Brasilien i protest mot nedmontering av landets sociala trygghetssystem, ökningen av mord på kvinnor och mot den sittanden presidenten Bolsonaros politik, samt för att uppmärksamma mordet på feministen Marielle Franco.

Den 14 mars 2019, på årsdagen av mordet på Marielle Franco, arrangerade kvinnor från De jordlösas rörelse (MST) och Rörelsen för folkligt inflytande (MAM) en aktion för att hylla Marielle Franco och hennes miljöengagemang. I protest mot de sociala och miljömässiga brott som gruvföretaget Vale gjort sig skyldiga till i delstaten Mina Gerais blockerades företagets tågspår.

#Colombia

I Colombia arrangerade kvinnor från den nationella jordbruksorganisationen CNA ett möte i Cauca, ett territorium som är hårt drabbat av våld och statlig förföljelse. Kvinnorna krävde ett stopp på den våg av mord och juridiska processer som hotar landets sociala ledare. Att försvara rätten till liv, fred och territorium bör inte vara förenat med livsfara, exil, eller fängelse. Det en medborgerlig rättighet i ett land som strävar efter verklig demokrati.

#Guatemala

I Guatemala manifesterade kvinnor för rättvisa och för att stoppa straffriheten för våld och mord på landets kvinnor. Enligt offentliga uppgifter utsätts i genomsnitt 119 kvinnor dagligen för någon form av fysiskt, ekonomiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld.

#Sverige

Tillsammans med FUF arrangerade Latinamerikagrupperna ett samtal med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från organisationen Fensuagro, Colombia. Samtalet handlade om situationen för landsbygdens kvinnor i respektive land och om deras organisationers arbete för att stärka kvinnors deltagande i samhället och politiken.

#8M
#8M2019
#8Marzo
#8Mars
#MujeresEnLucha
#DerechosCampesinosYa

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Reportage från Latinamerika

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Reportage från Latinamerika

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Reportage från Latinamerika

Protesterna i Ecuador – en kritik mot den rådande nyliberala utvecklingsmodellen

Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.

· Reportage från Latinamerika

“Vi kommer fortsätta försvara våra rättigheter oavsett hur mycket vi åtalas, förföljs eller fängslas på olagliga grunder”

I en intervju med Franklin Quilumbaquin, från urfolksorganisationen Confederación del Pueblo Kayambi i Ecuador, berättar han om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.

· Reportage från Latinamerika

”Människorättsförsvarare har alltid varit utsatta, men efter fredsavtalet har situationen förvärrats”

Milena Flores, från en av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer Movimiento Ríos Vivos Colombia, är en av många som tvingats fly till Europa till följd av sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hon vittnar om hur situationen för människorättsförsvarare i Colombia har förvärrats efter fredsavtalet och hur kvinnor är extra utsatta.

· Reportage från Latinamerika

En återvändsgränd för jämlikhet, rättvisa och säkerhet i Bolivia

I ett videosamtal berättar Segundina Flores, ordförande för den bolivianska kvinno- och urfolksrörelsen Bartolina Sisa om civilsamhällets förändrade förutsättningar efter statskuppen.

· Reportage från Latinamerika

”Det här måste vi göra om”

Jag känner mig otroligt nöjd och stolt berättar Latinamerikagruppernas praktikant Marla Zavala efter att ha tagit initiativet till en städdag av staden Chaparall i Tolima i Colombia.

“En kopp kaffe som jag aldrig kommer att glömma”

Under sin praktik fick Marla Zavala möjlighet att besöka en familj som vill återgå till mer hållbara odlingsmetoder och själva kommersialisera sitt kaffe.

· Reportage från Latinamerika

I staden Planadas i Colombia står barnens utveckling och framtid i fokus

Efter en lång bussresa på krokiga vägar med Cumbia i högtalarna är jag äntligen framme i staden Planadas i regionen Tolima i västra Colombia. Jag har rest dit tillsammans med den 17-årigen Didjer, son till en av ledarna i gräsrots organisationen Astracatol, som är del av den colombianska småbrukar- och fackföreningsrörelsen Fensuagro som jag gör […]

· Reportage från Latinamerika

Valutgång mobiliserar organisationen Bartolina Sisa

Praktikanterna Louise Gripenberg och Emil Wenlöf berättar om kvinno- och urfolkrörelsen Bartolina Sisas åsikter om Evo Morales och den rådande politiska situationen i Bolivia.

· Reportage från Latinamerika