Under perioden 8 mars till den 15 mars 2019 deltog kvinnor från hela Latinamerika i olika manifestationer, seminarier och debatter mot kapitalismens och patriarkatets strukturella våld.

Här kan du se och läsa om några aktioner som arrangerades av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Brasilien, Colombia och Guatemala. Se även informationen om vårt egna seminarium med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från Colombia.

#Brasilien

Under slogan ”För kvinnors liv, vi är alla Marielle” protesterade tusentals kvinnor i Brasilien i protest mot nedmontering av landets sociala trygghetssystem, ökningen av mord på kvinnor och mot den sittanden presidenten Bolsonaros politik, samt för att uppmärksamma mordet på feministen Marielle Franco.

Den 14 mars 2019, på årsdagen av mordet på Marielle Franco, arrangerade kvinnor från De jordlösas rörelse (MST) och Rörelsen för folkligt inflytande (MAM) en aktion för att hylla Marielle Franco och hennes miljöengagemang. I protest mot de sociala och miljömässiga brott som gruvföretaget Vale gjort sig skyldiga till i delstaten Mina Gerais blockerades företagets tågspår.

#Colombia

I Colombia arrangerade kvinnor från den nationella jordbruksorganisationen CNA ett möte i Cauca, ett territorium som är hårt drabbat av våld och statlig förföljelse. Kvinnorna krävde ett stopp på den våg av mord och juridiska processer som hotar landets sociala ledare. Att försvara rätten till liv, fred och territorium bör inte vara förenat med livsfara, exil, eller fängelse. Det en medborgerlig rättighet i ett land som strävar efter verklig demokrati.

#Guatemala

I Guatemala manifesterade kvinnor för rättvisa och för att stoppa straffriheten för våld och mord på landets kvinnor. Enligt offentliga uppgifter utsätts i genomsnitt 119 kvinnor dagligen för någon form av fysiskt, ekonomiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld.

#Sverige

Tillsammans med FUF arrangerade Latinamerikagrupperna ett samtal med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från organisationen Fensuagro, Colombia. Samtalet handlade om situationen för landsbygdens kvinnor i respektive land och om deras organisationers arbete för att stärka kvinnors deltagande i samhället och politiken.

#8M
#8M2019
#8Marzo
#8Mars
#MujeresEnLucha
#DerechosCampesinosYa

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Latinamerika i Fokus 2021

I år arrangerar våra medlemsorganisation, Imagenes del Sur återigen Film-och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus i Malmö. Tre aktiviteter arrangeras i samarbete med Latinamerikagrupperna.

· Nyheter, Evenemang

Den 12 oktober: Kolonialismen är ingenting att fira

Vi kan inte förändra historien eller ge tillbaka allt som urfolken förlorat men vi kan uppmärksamma urfolkens kampdag och visa vår solidaritet.

· Nyheter

Vi anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att dina pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön? Vi vill få ett stopp på detta och därför anmäler vi AP-fonderna till FN. Latinamerikagrupperna är en av aktörerna bakom anmälan, men även du som individ kan ställa dig bakom anmälan.

· Nyheter

Den Internationella aborträttsdagen, 28 september 2021

I dagsläget har fem länder i Latinamerika totalförbud mot abort. Men den feministiska gröna vågen har lyft upp abortfrågan på den politiska agendan och lättade abortlagstiftning diskuteras i flera länder. 

· Nyheter

Utbilda dig till aktivist – gratiskurs för dig som är månadsgivare

Först till kvarn! Få anmälningsavgiften (800 sek) till en kurs betald samt resekostnader tur och retur till Färnebo folkhögskola. Anmäl dig idag!

· Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter