Under perioden 8 mars till den 15 mars 2019 deltog kvinnor från hela Latinamerika i olika manifestationer, seminarier och debatter mot kapitalismens och patriarkatets strukturella våld.

Här kan du se och läsa om några aktioner som arrangerades av Latinamerikagruppernas samarbetsorganisationer i Brasilien, Colombia och Guatemala. Se även informationen om vårt egna seminarium med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från Colombia.

#Brasilien

Under slogan ”För kvinnors liv, vi är alla Marielle” protesterade tusentals kvinnor i Brasilien i protest mot nedmontering av landets sociala trygghetssystem, ökningen av mord på kvinnor och mot den sittanden presidenten Bolsonaros politik, samt för att uppmärksamma mordet på feministen Marielle Franco.

Den 14 mars 2019, på årsdagen av mordet på Marielle Franco, arrangerade kvinnor från De jordlösas rörelse (MST) och Rörelsen för folkligt inflytande (MAM) en aktion för att hylla Marielle Franco och hennes miljöengagemang. I protest mot de sociala och miljömässiga brott som gruvföretaget Vale gjort sig skyldiga till i delstaten Mina Gerais blockerades företagets tågspår.

#Colombia

I Colombia arrangerade kvinnor från den nationella jordbruksorganisationen CNA ett möte i Cauca, ett territorium som är hårt drabbat av våld och statlig förföljelse. Kvinnorna krävde ett stopp på den våg av mord och juridiska processer som hotar landets sociala ledare. Att försvara rätten till liv, fred och territorium bör inte vara förenat med livsfara, exil, eller fängelse. Det en medborgerlig rättighet i ett land som strävar efter verklig demokrati.

#Guatemala

I Guatemala manifesterade kvinnor för rättvisa och för att stoppa straffriheten för våld och mord på landets kvinnor. Enligt offentliga uppgifter utsätts i genomsnitt 119 kvinnor dagligen för någon form av fysiskt, ekonomiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld.

#Sverige

Tillsammans med FUF arrangerade Latinamerikagrupperna ett samtal med urfolksledaren Guillermina Kuno Huanca från kvinnoorganisationen Bartolina Sisa, Bolivia och småbrukarledaren Luz Dary Molina från organisationen Fensuagro, Colombia. Samtalet handlade om situationen för landsbygdens kvinnor i respektive land och om deras organisationers arbete för att stärka kvinnors deltagande i samhället och politiken.

#8M
#8M2019
#8Marzo
#8Mars
#MujeresEnLucha
#DerechosCampesinosYa

Fler artiklar du kanske gillar

Baserad på kategorin Nyheter

Gotland runt för Latinamerika

Praktikanten Alexandra Löfgren trotsade väder och vind för att uppmärksamma situationen för Latinamerikas småbrukare.

· Nyheter

Moder Jords dag – även alla människors dag

Latinamerikagruppernas temagrupp för Buen Vivir och Naturens Rättigheter uppmärksammar den 22 april, Moder Jords dag, genom att förnya sina löften om att försvara henne.

· Nyheter

8 mars-tal ”I solidaritet med våra systrar”

Tillsammans med våra systrar i Latinamerika och på hela jorden vill vi jobba för en mer rättvis oh feministisk värld. Latinamerikagrupperna vet att patriarkatet inte helt kan avskaffas om vi inte avskaffar kapitalism och kolonialism.

· Nyheter

Campesino struggle for rights in post conflict Colombia

Caught between two opposing sides of an armed conflict, campesinos, the farmers of Sumapaz in rural Colombia, have had to face adversity for decades. After the 2016 peace treaty signing between the Colombian state and the FARC-guerilla, things began to improve yet the effects of the conflict are still being felt by many civilians. Campesinos […]

· Nyheter

Julhälsning från Latinamerikagruppernas styrelse

2020 lider mot sitt slut och Latinamerikagruppernas styrelse samlades under luciahelgen för årets sista styrelsemöte, ett par av oss i Solidaritetshuset i Stockholm men de flesta digitalt. Året blev verkligen inte som någon hade kunnat tänka sig. Planerade evenemang har fått ställas in, möten har fått ta nya, digitala former och det har varit tråkigt […]

· Nyheter

Guatemala-kännaren Evelina Sartori Valck berättar om situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala

Evelina Sartori Valck, guatemalakännare och före detta anställd på Latinamerikagrupperna och Kristna Fredsrörelsen, ger oss en inblick i situationen för miljö- och människorättsförsvarare i Guatemala.

· Nyheter

”Att kriminalisera oss har blivit ett sätt att tysta oss”

Dalila Merida är en av många som fallit offer för den ökade kriminaliseringen i Guatemala. Hon fängslades i nio dagar efter en fredlig aktion 2016 mot ett företag som vägrat betala ut rättmätiga pensioner till sina arbetare, nu står hon åtalad av samma företag.

· Nyheter

Protesterna i Ecuador – en kritik mot den rådande nyliberala utvecklingsmodellen

Under tolv dagar i början av oktober 2019 ägde omfattande protester rum i Ecuador, främst ledda av Ecuadors urfolk. Tillsammans med Latinamerikagruppernas programansvariga Rodolfo Magne söker vi svar på vad som hände under dessa turbulenta veckor och hur situationen för landets urfolk ser ut i dag.

· Nyheter

“Vi kommer fortsätta försvara våra rättigheter oavsett hur mycket vi åtalas, förföljs eller fängslas på olagliga grunder”

I en intervju med Franklin Quilumbaquin, från urfolksorganisationen Confederación del Pueblo Kayambi i Ecuador, berättar han om organisationens utsatthet där sociala social ledare som är extra utsatt.

· Nyheter

Miljökatastrofen som kallats för Regnskogens Tjernobyl

Latinamerikagrupperna har följt Chevronfallet i över 10 år. Här har vi samlat information om ett av världens största rättsfall om miljöförstöring.

· Nyheter